skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Produkty do robienia sałatki Cobb. Gotuj lub piecz filet z kurczaka w piekarniku, gotuj jajka na twardo. Sortujemy, myjemy, suszymy warzywa (wybierz warzywa według własnego gustu, w sałatce powinno być ich dużo). Obierz, umyj wszystkie warzywa.
Krok 2:
Ser kroimy w drobną kostkę. Arbitralnie posiekaj gotowanego kurczaka, pokrój wędzony mostek w paski.
Krok 3:
Awokado i pomidor pokroić w drobną kostkę. W plasterkach kroimy marynowany lub marynowany ogórek. Przyda nam się do dekoracji sałatki.
Krok 4:
Oddzielnie posiekaj żółtka i białka jajek na twardo.
Krok 5:
Posiekaj zielenie. Mam to: liście sałaty, koperek, pietruszkę, szczypiorek.
Krok 6:
Produkty do przygotowania dressingu.
Krok 7:
Wlej olej do miski, wyciśnij czosnek lub drobno posiekaj przez prasę, dodaj ocet, sos sojowy, sok z cytryny, cukier, dopraw pieprzem, sól do smaku (tutaj musisz uważać na sól, ponieważ wędzona pierś jest już słona, Roquefort też).
Krok 8:
Na dużym naczyniu układamy w paski wszystkie zmiażdżone składniki w paski. Polej sałatkę dressingiem. Pozostaw sałatkę na 10 minut.
Krok 9:
Teraz udekoruj sałatkę plasterkami ogórka i posiekanymi ziołami, układając je w poprzek pasków i ukośnie. To wszystko, sałatka jest gotowa! Traktuj gości i rodzinę. Smacznego!
ta sałatka jest jedną z najpopularniejszych sałatek wśród Amerykanów. Historia jego powstania jest następująca. Sprawa miała miejsce w Kalifornii, a dokładniej w Hollywood w 1937 roku. Właściciel jednej ze słynnych restauracji w tych miejscach, Bob Cobb, był bardzo głodny i poszedł do kuchni, aby zobaczyć, co zjeść. Pierwszą rzeczą, jaką znalazł w lodówce, było to, że pokroił, polał dressingiem i podzielił się taką kolacją ze swoim kumplem Sidem Graumanem, impresario z Hollywood. Sałatka-improwizacja spodobała się Sid ' owi i następnego dnia zamówił to danie na obiad. Następnie sałatka Cobb została wpisana do menu restauracji. Od tego czasu ta sałatka jest powszechnie znana. Istnieje nawet twierdzenie, że jest to kwintesencja kuchni amerykańskiej.
zwykle podaje się sałatkę na talerzu lub w porcjach, układając ją w paski.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Awokado - 208 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sałata liściasta - 14 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Rzeżucha - 32 kcal/100g
- Ser "Roquefort" - 352 kcal/100g