nalewka z morwy
skład / składniki
10
porcje:
metoda gotowania
1. Sortujemy i myjemy jagody, po czym ugniatamy je i przenosimy do szklanego pojemnika.
2. Przygotuj syrop: podgrzej wodę, wlej do niej cukier i mieszaj, aż kryształy całkowicie się rozpuszczą. Gotuj przez 3 minuty, a następnie ostudź syrop.
3. Schłodzony syrop wysyłamy do jagód.
4. Wlej wódkę, wymieszaj.
5. Pokrywamy pojemnik pokrywką i usuwamy w ciemności na dwa tygodnie.
6. Czekamy, potrząsając przyszłą nalewką raz dziennie.
7. Gotowa nalewka jest dwukrotnie filtrowana przez gazę, złożoną kilka razy.
8. Wlać nalewkę do butelki, szczelnie zamknąć i przechowywać w ciemnym i zimnym miejscu.
nalewka jest gotowa!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wódka - 235 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Morwa - 52 kcal/100g