Koktajl absynt Sambuca

Egzotyczny trójwarstwowy koktajl w domu. Koktajl z absyntu i Sambuca wygląda fantastycznie. Składniki są dość egzotyczne: piołun-kremowy smak-słodki smak. Możesz pić napój na trzy sposoby: salwą na raz, przez rurkę, podpal i wypij. Jeśli nie ma Baileys, można go zastąpić dowolnym innym likierem kremowym.
JuraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 2 g
tłuszcze 26 % 8 g
węglowodany 68 % 21 g
246 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 20 min

przygotowanie koktajlu nie jest takie trudne, najważniejsze jest prawidłowe i powolne układanie warstw:

- wlej Sambuca na dno stosu;

- następnie łyżkę (lub czubek noża) opieramy o ścianę stosu i bardzo cienkim strumieniem wlewamy kremowy likier, gdy stos się napełnia, powoli podnosimy łyżkę do góry;

- w ten sam sposób tworzymy trzecią warstwę absyntu;

- ostatnim etapem jest syrop z granatów, za pomocą słomki do koktajli kapiemy kilka kropli na napój, ze względu na swoją gęstość krople Grenadyny spadają natychmiast na dno stosu.

takie jest piękno!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Likier wiśniowy - 299   kcal/100g
  • Likier Baileys - 327   kcal/100g
  • Likier - 327   kcal/100g
  • Likier baileys - 327   kcal/100g
  • Syrop z granatów - 250   kcal/100g
  • Absynt - 83   kcal/100g

Podobne przepisy

Powiązane i dodatkowe kategorie: