feijoa nalewka żurawinowa
skład / składniki
10
porcje:
metoda gotowania
wybierz owoce do gotowania. Powinny być dojrzałe lub nawet przejrzałe, ale bez oznak zepsucia. Myjemy feijoa, kroimy dowolnie na kawałki, nie obieramy skóry.
wbij żurawinę w papkę, możesz to zrobić za pomocą blendera.
przygotuj syrop, w tym celu zagotuj wodę z cukrem na ogniu.
włóż wszystkie składniki do słoika przygotowanego do zaparzenia, wlej syrop i wódkę, wymieszaj.
pamiętaj, aby szczelnie zamknąć słoik, umieścić go w ciemnym miejscu na około 2 tygodnie.
nalewkę należy przechowywać w temperaturze pokojowej, wstrząsać raz dziennie. Nie warto go również prześwietlać, więc po 12-14 dniach odcedź napój przez gazę i wlej do butelek.
ciesz się drinkiem i bądź zdrowy!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Żurawina - 26 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wódka - 235 kcal/100g
- Feijoa - 49 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g