feijoa nalewka żurawinowa

przygotuj napój zawierający magazyn zdrowych witamin! Zwracam uwagę na nalewkę z feijoa. Owoce feijoa zawierają rozpuszczalne w wodzie związki jodu-umożliwia to stosowanie nalewki do celów leczniczych. Jest przydatny w leczeniu tarczycy i miażdżycy. Po zastosowaniu żurawiny jako dodatku nalewka zostanie wzbogacona o pięć rodzajów kwasów organicznych i pierwiastków śladowych ważnych dla organizmu. I jest bardzo smaczny!
nastjaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 10 g
146 kcal
IG: 40 / 0 / 60

metoda gotowania

czas gotowania: 12 D 30 min

wybierz owoce do gotowania. Powinny być dojrzałe lub nawet przejrzałe, ale bez oznak zepsucia. Myjemy feijoa, kroimy dowolnie na kawałki, nie obieramy skóry.

wbij żurawinę w papkę, możesz to zrobić za pomocą blendera.
przygotuj syrop, w tym celu zagotuj wodę z cukrem na ogniu.
włóż wszystkie składniki do słoika przygotowanego do zaparzenia, wlej syrop i wódkę, wymieszaj.
pamiętaj, aby szczelnie zamknąć słoik, umieścić go w ciemnym miejscu na około 2 tygodnie.
nalewkę należy przechowywać w temperaturze pokojowej, wstrząsać raz dziennie. Nie warto go również prześwietlać, więc po 12-14 dniach odcedź napój przez gazę i wlej do butelek.

ciesz się drinkiem i bądź zdrowy!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Żurawina - 26   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wódka - 235   kcal/100g
  • Feijoa - 49   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy