skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasto z mlekiem drobiowym z kaszą manną? Przede wszystkim przygotuj produkty na ciasto. Wcześniej wyjmij olej z lodówki, powinien stać się miękki.
Krok 2:
Do odpowiedniej wielkości miski przełożyć masło, dodać cukier i ubić na puszystą masę. Zrób to mikserem na wysokich obrotach.
Krok 3:
Nie przestając ubijać, dodawaj jajka pojedynczo.
Krok 4:
Ubij masę jajeczną, aż będzie gładka.
Krok 5:
Oddzielnie wymieszaj mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, aby uzyskać jednolitą mieszankę kolorów.
Krok 6:
Przesiej powstałą mieszaninę przez sito do masy jajecznej.
Krok 7:
Dobrze wymieszaj wszystkie składniki, aż uzyskasz gładkie ciasto.
Krok 8:
Nasmaruj naczynie do pieczenia 22 cm olejem roślinnym. Dno wyłożyłem papierem do pieczenia. Smaruję go również, więc biszkopt łatwiej się oddziela po upieczeniu. Wlej ciasto do formy, spłaszcz.
Krok 9:
Piecz ciasto w piekarniku przez około 20-30 minut w temperaturze 180°C. określ dokładną temperaturę i czas pieczenia w piekarniku. Sprawdź gotowość wykałaczką. Powinien wyjść suchy ze środka ciasta. Wyjmij gotowe ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
Krok 10:
Podczas pieczenia ciasta przygotuj krem. Przygotuj produkty do kremu. Olej należy wcześniej wyjąć z lodówki, aby stał się miękki. Weź małe cytryny, dwie sztuki. Lub jeden duży.
Krok 11:
Zagotuj mleko na małym ogniu. W cienkim strumieniu przy ciągłym mieszaniu wlej do niego semolinę. Gotuj, mieszając, przez około 5 minut. Nie zapomnij wymieszać owsianki, aby nie tworzyły się w niej grudki. Schłodzić gotową owsiankę.
Krok 12:
Usuń skórkę z cytryn. Najpierw dokładnie umyj je sodą.
Krok 13:
I wyciśnij sok z cytryn. Jeśli nasiona dostaną się do soku, usuń je.
Krok 14:
Dodaj sok do schłodzonej owsianki, wymieszaj.
Krok 15:
Weź miękkie masło, cukier puder i skórkę z cytryny. Przenieś je do miski.
Krok 16:
Ubij wszystko na puszystą masę.
Krok 17:
Kontynuuj ubijanie, dodając łyżkę kaszy manny. Krem powinien stać się całkowicie jednorodny, gładki.
Krok 18:
Przygotuj produkty do glazury.
Krok 19:
Włóż cukier, kakao i śmietanę do rondla, wszystko dobrze wymieszaj. Na małym ogniu gotuj mieszaninę, aż cukier się rozpuści, mieszając. Zdejmij z ognia i dodaj kawałek masła, wymieszaj.
Krok 20:
Teraz będziemy mieli montaż ciasta. Ciasto powinno leżeć na dnie formy. Ułóż ściany formy papierem do pieczenia. Wlać krem z semoliny na ciasto. Szpatułką delikatnie wygładź jego powierzchnię.
Krok 21:
Wlej schłodzony lukier czekoladowy na krem, spłaszcz. Włóż ciasto do lodówki na 8 godzin. Przed podaniem poluzuj ciasto z papieru i udekoruj według własnego uznania.
to bardzo, bardzo smaczne ciasto. Dużo słyszałem, ale nigdy go nie upiekłem. I na próżno. Suflet naprawdę wygląda jak ptasie mleko. Kasza manna nie czuje się całkowicie! Polecam!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inny piekarnik. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g