ciasto Ptasie mleko z kaszą manną

Klasyczny, pyszny, czas Sowiecki! Ciasto Ptasie mleko z kaszą manną to aromatyczny, zwiewny suflet na miękkim biszkopcie czekoladowym. Nikt nie zgadnie, że krem jest zrobiony z kaszy manny! Tak przygotowali słynne ciasto nasze matki i babcie, proponuję spróbować!
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 4 g
tłuszcze 37 % 20 g
węglowodany 56 % 30 g
312 kcal
IG: 10 / 7 / 83

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto z mlekiem drobiowym z kaszą manną? Przede wszystkim przygotuj produkty na ciasto. Wcześniej wyjmij olej z lodówki, powinien stać się miękki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Do odpowiedniej wielkości miski przełożyć masło, dodać cukier i ubić na puszystą masę. Zrób to mikserem na wysokich obrotach.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Nie przestając ubijać, dodawaj jajka pojedynczo.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ubij masę jajeczną, aż będzie gładka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Oddzielnie wymieszaj mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, aby uzyskać jednolitą mieszankę kolorów.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przesiej powstałą mieszaninę przez sito do masy jajecznej.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dobrze wymieszaj wszystkie składniki, aż uzyskasz gładkie ciasto.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Nasmaruj naczynie do pieczenia 22 cm olejem roślinnym. Dno wyłożyłem papierem do pieczenia. Smaruję go również, więc biszkopt łatwiej się oddziela po upieczeniu. Wlej ciasto do formy, spłaszcz.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Piecz ciasto w piekarniku przez około 20-30 minut w temperaturze 180°C. określ dokładną temperaturę i czas pieczenia w piekarniku. Sprawdź gotowość wykałaczką. Powinien wyjść suchy ze środka ciasta. Wyjmij gotowe ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Podczas pieczenia ciasta przygotuj krem. Przygotuj produkty do kremu. Olej należy wcześniej wyjąć z lodówki, aby stał się miękki. Weź małe cytryny, dwie sztuki. Lub jeden duży.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Zagotuj mleko na małym ogniu. W cienkim strumieniu przy ciągłym mieszaniu wlej do niego semolinę. Gotuj, mieszając, przez około 5 minut. Nie zapomnij wymieszać owsianki, aby nie tworzyły się w niej grudki. Schłodzić gotową owsiankę.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Usuń skórkę z cytryn. Najpierw dokładnie umyj je sodą.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    I wyciśnij sok z cytryn. Jeśli nasiona dostaną się do soku, usuń je.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Dodaj sok do schłodzonej owsianki, wymieszaj.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Weź miękkie masło, cukier puder i skórkę z cytryny. Przenieś je do miski.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Ubij wszystko na puszystą masę.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Kontynuuj ubijanie, dodając łyżkę kaszy manny. Krem powinien stać się całkowicie jednorodny, gładki.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Przygotuj produkty do glazury.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Włóż cukier, kakao i śmietanę do rondla, wszystko dobrze wymieszaj. Na małym ogniu gotuj mieszaninę, aż cukier się rozpuści, mieszając. Zdejmij z ognia i dodaj kawałek masła, wymieszaj.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Teraz będziemy mieli montaż ciasta. Ciasto powinno leżeć na dnie formy. Ułóż ściany formy papierem do pieczenia. Wlać krem z semoliny na ciasto. Szpatułką delikatnie wygładź jego powierzchnię.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Wlej schłodzony lukier czekoladowy na krem, spłaszcz. Włóż ciasto do lodówki na 8 godzin. Przed podaniem poluzuj ciasto z papieru i udekoruj według własnego uznania.

to bardzo, bardzo smaczne ciasto. Dużo słyszałem, ale nigdy go nie upiekłem. I na próżno. Suflet naprawdę wygląda jak ptasie mleko. Kasza manna nie czuje się całkowicie! Polecam!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inny piekarnik. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g

Podobne przepisy