skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić śledzie pod futrem z jajkiem? Przygotuj jedzenie. Możesz wziąć śledzie w postaci gotowego fileta, będzie to wygodniejsze i szybsze. Dobrze spłucz warzywa z zanieczyszczeń. Następnie gotuj buraki i ziemniaki w osobnych garnkach, we wrzącej wodzie do miękkości. Gotowanie ziemniaków zajmuje 15-20 minut. Na gotowanie buraków-1-1, 5 godziny, w zależności od jego wielkości. Sprawdź gotowość ostrym nożem - powinien łatwo przebić roślinę okopową.
Krok 2:
Ugotuj również jajka. Jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur. Schłodzone jajka, ziemniaki i buraki ostudzić i obrać.
Krok 3:
Obierz cebulę, opłucz w zimnej wodzie i drobno posiekaj. Złożyć pokrojoną cebulę na głęboki talerz i przykryć octem 9%. Pozostaw cebulę do marynowania na 10-15 minut. Następnie odcedź ocet i opłucz cebulę raz w zimnej wodzie. Marynowana cebula nadaje smak gotowej sałatki niepowtarzalny smak i aromat. Ale możesz użyć cebuli od razu, bez marynowania.
Krok 4:
Sałatka & quot; Śledź pod futrem" tradycyjnie układana warstwami. Użyję pierścienia do gotowania. Zetrzyj ziemniaki na grubej tarce i połóż pierwszą warstwę na dnie formy. Naciśnij trochę prasą lub łyżką. Posmaruj warstwę ziemniaków odrobiną majonezu.
Krok 5:
Drobno posiekaj filety śledziowe. Jeśli masz całą rybę, najpierw ją wypatrosz i pokrój w filety. Jak pokroić całą rybę na filety? Usuń ogon, głowę i płetwy. Wzdłuż grzbietu przetnij tuszę do kręgosłupa. Odwróć na beczkę. Ostrym nożem odetnij mięso z kości grzbietowej. Odwróć tuszę i odetnij filet z drugiej strony. Oczyść wnętrze, usuwając czarny film, ponieważ jest gorzki i zepsuje smak. Spłucz i dobrze osusz.
Krok 6:
Ułóż pokrojone śledzie w następnej warstwie. Posyp trochę marynowanej cebuli śledziem. I ponownie posmaruj majonezem.
Krok 7:
Ugotowane jajka podzielić na białko i żółtko. Zetrzyj białko na grubej tarce i ułóż następną warstwę, lekko ją dociskając. Posmaruj tę warstwę odrobiną majonezu.
Krok 8:
Ugotowane buraki zetrzyj również na grubej tarce i ułóż w następnej warstwie. Lekko dociśnij. Posmaruj majonezem.
Krok 9:
Wierzch sałatki posyp żółtkami startymi na drobnej tarce. Wyjmij gotową sałatkę z formy i ostudź trochę w lodówce przed podaniem.
Krok 10:
Podawaj śledzie pod futrem do stołu. Smacznego!
sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (na przykład w kostkę).
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
gotuj sałatki tylko z całkowicie schłodzonej żywności. Zrobiona z ciepłej sałaty może szybko się zepsuć.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Śledź w oleju roślinnym - 301 kcal/100g
- Śledź w śmietanie - 97 kcal/100g
- Śledź w sosie pomidorowym - 159 kcal/100g
- Śledzie wędzone na gorąco - 215 kcal/100g
- Śledzie marynowane - 192 kcal/100g
- Śledź świeży - 161 kcal/100g
- Śledzie solone - 217 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g