kremowy sos z białego wina

biały sos korzystnie uzupełni dania rybne! Kremowy sos z białym winem gotuje się na bulionie rybnym z dodatkiem cebuli i małego kawałka imbiru. Cebulę i imbir można usunąć przed podaniem lub posiekać za pomocą blendera. Sos śmietanowy można podawać z rybami przygotowanymi w dowolny sposób: pieczonymi, smażonymi lub gotowanymi.
zaznobaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 4 g
tłuszcze 76 % 22 g
węglowodany 10 % 3 g
262 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

1. Pokrój pory w pierścienie, włóż do rondla. Pokrój imbir w cienkie paski, wyślij po cebuli.

2. Cebulę i imbir lekko podsmażamy na oliwie z oliwek przez około 3 minuty, następnie wlewamy białe wino i gotujemy na parze przez około 5 minut.

3. Teraz dodaj bulion rybny, trzymaj go w ogniu przez kolejne 5 minut i dodaj śmietanę.

4. Rozłóż kawałek zmiękczonego masła i dostosuj smak kwasem cytrynowym.

5. Ubij sos blenderem, aż będzie całkowicie gładki.

podawaj na stole z rybą, smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Pory - 33   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal / 100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Rosół rybny - 49   kcal/100g

Podobne przepisy