kremowy sos z białego wina
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
1. Pokrój pory w pierścienie, włóż do rondla. Pokrój imbir w cienkie paski, wyślij po cebuli.
2. Cebulę i imbir lekko podsmażamy na oliwie z oliwek przez około 3 minuty, następnie wlewamy białe wino i gotujemy na parze przez około 5 minut.
3. Teraz dodaj bulion rybny, trzymaj go w ogniu przez kolejne 5 minut i dodaj śmietanę.
4. Rozłóż kawałek zmiękczonego masła i dostosuj smak kwasem cytrynowym.
5. Ubij sos blenderem, aż będzie całkowicie gładki.
podawaj na stole z rybą, smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Pory - 33 kcal/100g
- Sol - 0 kcal / 100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Rosół rybny - 49 kcal/100g