skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić galaretkę rybną z żelatyną? Przygotuj jedzenie. Ryba jest wstępnie rozmrożona, jeśli jest zamrożona. Oczyść i wypatrosz, jeśli jest cała. Możesz użyć zarówno całości, jak i kawałków. Mam steki z dorsza. Weź filtrowaną lub butelkowaną wodę.
Krok 2:
Umieść garnek z wodą na ogniu, zagotuj wodę. Wrzuć liście laurowe, ziarna pieprzu, obraną całą cebulę i marchewkę. Połóż rybę. Doprowadzić do wrzenia, łyżką cedzakową delikatnie usunąć piankę. Sól do smaku. Zmniejsz ogień, przykryj garnek pokrywką i gotuj, aż ryba się ugotuje. Czas gotowania zależy od rodzaju posiadanej ryby i jej wielkości. Ponieważ miałem kawałki, gotowałem przez 40 minut.
Krok 3:
Wyjmij rybę z przygotowanego bulionu. Wyrzuć cebulę i zostaw marchewkę, będzie potrzebna do dekoracji.
Krok 4:
Wlej trochę bulionu (około 150 ml)do szklanki, ostudź trochę. Rozpuść w nim żelatynę.
Krok 5:
Odcedź pozostały bulion do innego naczynia.
Krok 6:
Wlej rozpuszczoną żelatynę do bulionu, wymieszaj.
Krok 7:
Wlej trochę bulionu na dno naczynia, w którym planujesz podawać galaretkę. Włóż do lodówki, aby ta warstwa zamarzła.
Krok 8:
Pokrój rybę na kawałki, usuń skórę i kości, jeśli są dostępne.
Krok 9:
Po ustawieniu dolnej warstwy wyjmij talerz z lodówki. Połóż rybę na wierzchu. Pokrój cytrynę, marchewkę, oliwki na piękne kawałki. Rozłóż je między rybami. Udekoruj zielenią.
Krok 10:
Ostrożnie przez sitko wlej bulion na wierzch. Staraj się, aby wszystkie produkty były wypełnione. Włóż galaretkę do lodówki, aby zestaliła się na godzinę. Podawaj przed spożyciem. Smacznego!
zrobiłam galaretkę z połowy porcji. Wydawało mi się, że jest mało wody, wziąłem więcej. A żelatyna nie wystarczyła mi do całkowitej stabilizacji bulionu, musiałem dodać więcej.
pamiętaj, że żelatyny nie można gotować, traci swoje właściwości żelujące. Wprowadź go do lekko schłodzonego bulionu.
możesz wziąć absolutnie każdą rybę-zarówno rzeczną, jak i morską.
aby bulion był przezroczysty, gotuj go na bardzo małym ogniu, usuwając całą pianę.
do dekoracji galaretki użyj gotowanych jajek, groszku, kukurydzy,żurawiny.
należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.
dlaczego żelatyna nie twardnieje dobrze, jak uniknąć nieprzyjemnych żelatynowych grudek w naczyniu, a także Przeczytaj wszystkie sekrety i subtelności gotowania w artykule o żelatynie .
do gotowania lepiej jest użyć filtrowanej lub butelkowanej wody o neutralnym smaku. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Dorsz wędzony na gorąco - 115 kcal/100g
- Dorsz smażony - 111 kcal/100g
- Dorsz pieczony - 90 kcal/100g
- Dorsz wędzony - 94 kcal/100g
- Dorsz gotowany - 78 kcal/100g
- Dorsz z grilla - 172 kcal/100g
- Dorsz świeży - 78 kcal/100g
- Dorsz solony - 98 kcal/100g
- Dorsz duszony - 101 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Oliwki - 166 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g