Zupa z kaszy manny

pyszna, delikatna, sycąca i pożywna zupa! Kasza manna to drobno zmielona kasza pszenna, więc doskonale uzupełni każdą zupę gotowaną na bulionie z kurczaka, z mięsem lub zwykłym warzywem, sprawi, że będzie bardziej pożywna i sycąca. Zupa z kaszą manną okazuje się delikatna w smaku, dzieci chętnie jedzą taką zupę. I jest dość łatwy w przygotowaniu i można urozmaicić menu gospodarstw domowych bez większych kłopotów i kosztów.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 3 g
tłuszcze 44 % 7 g
węglowodany 38 % 6 g
96 kcal
IG: 67 / 33 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Zupę z kaszą manną ugotujemy z klopsikami z mielonego mięsa. Mięso mielone można przygotować samodzielnie ze świeżego mięsa lub kupić gotowe w sklepie. W razie potrzeby, aby zmniejszyć zawartość kalorii w zupie Manny, możesz użyć mielonego mięsa drobiowego. Dodaj sól i czarny pieprz do smaku do miski z mięsem mielonym, wymieszaj. Robimy małe klopsiki zwilżone wodą rękami.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj ziemniaki, obierz i pokrój w kostkę lub paski, jak chcesz. Ugotowane ziemniaki należy ponownie umyć i usunąć nadmiar skrobi, aby bulion był lekki. Włóż ziemniaki do rondla, zalej czystą zimną wodą. Podpalamy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj marchewki, obierz i zetrzyj na średniej tarce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz cebulę i drobno posiekaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej olej roślinny na patelnię, włącz ogień. Po podgrzaniu rozłóż ugotowaną marchewkę i cebulę na oleju. Smaż je na lekki rumieniec.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Smażyć warzywa na patelni z ziemniakami. Dodaj przyprawy do smaku: sól i czarny pieprz. Gotuj przez dziesięć minut od momentu zagotowania wody na średnim ogniu. Usuń pianę z powierzchni bulionu łyżką cedzakową.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie we wrzącym bulionie układamy klopsiki partiami, aby się nie sklejały. Natychmiast wymieszaj zupę łyżką, aby nie przykleiły się do dna garnka. Gotuj zupę przez około 10 minut od momentu zagotowania bulionu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie wlej kaszę mannę do wrzącego bulionu cienkim strumieniem. Natychmiast wymieszaj, aby semolina nie zebrała się w grudki. Gotuj przez około pięć minut od momentu wrzenia. Wyłącz ogień. Odstawiamy zupę pod przykryciem w rondlu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podawaj zupę z kaszą manną i klopsikami do stołu, posypując świeżymi ziołami, kwaśną śmietaną i chlebem. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal / 100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy