masa twarogowa z rodzynkami

najzdrowsze zdrowe danie w kilka minut! . Masa twarogowa z rodzynkami to słodki deser, który często można znaleźć na półkach sklepowych. To nie tylko deser, można go bezpiecznie nazwać pełnoprawnym śniadaniem, na przykład dla tych, którzy są przyzwyczajeni do jedzenia lekkich potraw rano. Jednak najbardziej użyteczna i sto procent bez zbędnych dodatków, Chemia masa twarogowa wcale nie jest trudna do przygotowania w domu. Wystarczy kupić najświeższy naturalny twarożek i taką samą śmietanę o dowolnej zawartości tłuszczu.
MariaSAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 12 g
tłuszcze 20 % 8 g
węglowodany 51 % 21 g
207 kcal
IG: 0 / 35 / 65

metoda gotowania

Czas gotowania: 10 min

ilość granulowanego cukru i kwaśnej śmietany jest wskazana jako przybliżona, ponieważ wszystko będzie zależeć od jakości samego twarogu. Jeśli jest ziarnisty i suchy, musisz włożyć więcej kwaśnej śmietany. Jeśli występuje niewielka (lub duża) kwaskowatość, konieczne jest odpowiednio zwiększenie poziomu cukru.
ponieważ danie nie zostanie poddane obróbce cieplnej, należy zwrócić szczególną uwagę na świeżość twarogu i kwaśnej śmietany. Produkty te powinny być nienagannej jakości i nie tylko świeże, ale najświeższe, zwłaszcza jeśli masa twarogowa z rodzynkami jest przeznaczona dla najmłodszych.
w czystym, przestronnym pojemniku włóż posiadany twaróg, dodaj śmietanę i cukier granulowany, włóż cukier waniliowy (a jeszcze smaczniejszy będzie z naturalną wanilią), wymieszaj. Ubij masę twarogową za pomocą blendera zanurzeniowego, aż uzyskasz bujną kremową konsystencję. Spróbuj, jeśli to konieczne, dodaj więcej kwaśnej śmietany i / lub granulowanego cukru, aż uzyskasz zadowalający smak i konsystencję.
jeśli sam twaróg jest delikatny i miękki, a także jeśli konsystencja mieszanki twarogu i śmietany Ci odpowiada, możesz obejść się bez użycia blendera. Wystarczy w tym przypadku po prostu rozgnieść twaróg widelcem.
umyj słodkie rodzynki, zalej wrzątkiem i lekko wysusz. Dodaj do gotowej masy twarogowej. Wymieszać.
podawaj schłodzoną masę twarogową z rodzynkami na stole.
możesz uzupełnić gamę smaków i zwiększyć wartość odżywczą twarogu za pomocą orzechów włoskich, plasterków miękkich owoców, jagód.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal / 100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy