skład / składniki
metoda gotowania
ilość granulowanego cukru i kwaśnej śmietany jest wskazana jako przybliżona, ponieważ wszystko będzie zależeć od jakości samego twarogu. Jeśli jest ziarnisty i suchy, musisz włożyć więcej kwaśnej śmietany. Jeśli występuje niewielka (lub duża) kwaskowatość, konieczne jest odpowiednio zwiększenie poziomu cukru.
ponieważ danie nie zostanie poddane obróbce cieplnej, należy zwrócić szczególną uwagę na świeżość twarogu i kwaśnej śmietany. Produkty te powinny być nienagannej jakości i nie tylko świeże, ale najświeższe, zwłaszcza jeśli masa twarogowa z rodzynkami jest przeznaczona dla najmłodszych.
w czystym, przestronnym pojemniku włóż posiadany twaróg, dodaj śmietanę i cukier granulowany, włóż cukier waniliowy (a jeszcze smaczniejszy będzie z naturalną wanilią), wymieszaj. Ubij masę twarogową za pomocą blendera zanurzeniowego, aż uzyskasz bujną kremową konsystencję. Spróbuj, jeśli to konieczne, dodaj więcej kwaśnej śmietany i / lub granulowanego cukru, aż uzyskasz zadowalający smak i konsystencję.
jeśli sam twaróg jest delikatny i miękki, a także jeśli konsystencja mieszanki twarogu i śmietany Ci odpowiada, możesz obejść się bez użycia blendera. Wystarczy w tym przypadku po prostu rozgnieść twaróg widelcem.
umyj słodkie rodzynki, zalej wrzątkiem i lekko wysusz. Dodaj do gotowej masy twarogowej. Wymieszać.
podawaj schłodzoną masę twarogową z rodzynkami na stole.
możesz uzupełnić gamę smaków i zwiększyć wartość odżywczą twarogu za pomocą orzechów włoskich, plasterków miękkich owoców, jagód.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal / 100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g