skład / składniki
metoda gotowania
1. Myję rybę, nie odcinamy głowy. Pokrój makrelę wzdłuż grzbietu, otwórz rybę, usuń wnętrze. Nie zapomnij o czarnym filmie, należy go również wyczyścić. Usuwamy skrzela, grzbiet i kości. Teraz, gdy tusza jest gotowa, umyj ją ręcznikami papierowymi.
2. Sortujemy kaszę gryczaną, napełniamy wodą, pozwalamy jej pęcznieć. Zajmie to około godziny. W międzyczasie obieramy cebulę, kroimy w małe kostki. Seler jest również obrany, drobno posiekany. Pomidory myjemy, kroimy w kostkę. Obierz czosnek (weź 2 ząbki), przepuść przez prasę. Papryczki chili oczyszczone z nasion, pokrojone w pierścienie. Jeśli chcesz ostrzejszego smaku, nasion nie można obrać.
3. Ugotowane warzywa smażymy na oleju słonecznikowym na złoty kolor. Do smażenia lepiej jest użyć rafinowanego oleju słonecznikowego. W razie potrzeby można go zastąpić dowolnym innym roślinnym. Dobrze sprawdza się tutaj oliwa z oliwek lub olej kukurydziany.
4. Spuchniętą kaszę gryczaną rozprowadzamy na patelni do warzyw, dodajemy wodę (wystarczy około 100 ml), gotujemy, aż wilgoć całkowicie odparuje. Dopraw mieloną kolendrą, solą i pieprzem do smaku.
5. Następnie napełnij przygotowaną tuszę makreli kaszą gryczaną z warzywami. Obierz marchewki, umyj, pokrój w plastry. Układamy koła marchewki na dnie żaroodpornej formy, kładziemy na nich nadziewaną makrelę.
6. Na makreli rozprowadzamy kilka gałązek rozmarynu i kilka nieobranych ząbków czosnku dla smaku, wysyłamy formę do piekarnika rozgrzanego o 200 stopni, pieczemy przez 20-30 minut.
7. Udekoruj gotowe danie do smaku, na przykład świeżymi ziołami lub plasterkami cytryny.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Makrela wędzona - 221 kcal/100g
- Makrela gotowana - 211 kcal/100g
- Makrela świeża - 181 kcal / 100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Kasza gryczana (całe ziarno) - 335 kcal/100g
- Ciemna mąka gryczana - 333 kcal/100g
- Jasna mąka gryczana - 347 kcal/100g
- Kasza gryczana gotowana - 163 kcal/100g
- Gryka - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal / 100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Rozmaryn świeży - 131 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g
- Łodyga selera - 12 kcal/100g