dżem pięciominutowy z czarnej porzeczki

Szybki i pyszny dżem-pięć minut czarnej porzeczki. Pięciominutowy dżem z czarnej porzeczki jest bardzo powszechnym preparatem na zimę. Taki dżem jest bardzo prosty w przygotowaniu, a jego smak okazuje się doskonały!
nanikiAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis Tygodnia 26 sierpnia-1 września

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 2 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 98 % 48 g
188 kcal
IG: 13 / 0 / 88

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby zrobić pięciominutowy dżem z czarnej porzeczki, potrzebujesz świeżej, dojrzałej czarnej porzeczki, cukru i wody. Dobrze posortuj porzeczki, oczyść jagody z gruzu i łodyg, usuń zepsute i niedojrzałe jagody. Dobrze opłucz czarną porzeczkę durszlakiem, Odrzuć, aby cała woda była całkowicie szklana.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej niezbędną ilość granulowanego cukru do miski do gotowania dżemu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej odpowiednią ilość wody zgodnie z podanymi proporcjami do dżemu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umieść miskę na kuchence i zagotuj. Zagotuj syrop cukrowy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gdy cukier całkowicie się rozpuści, wlej przygotowane jagody czarnej porzeczki do syropu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Doprowadź dżem do wrzenia i usuwając utworzoną pianę, gotuj na małym ogniu przez dokładnie pięć minut od momentu wrzenia. Wyłącz kuchenkę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dżem-wlej pięć minut do sterylnych szklanych słoików i zwiń pokrywki. Możesz przechowywać w warunkach pokojowych.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    To wszystko! Pyszny dżem-pięć minut czarnej porzeczki gotowe! Dobrze żeluje, okazuje się, że ma bardzo jasny, bogaty smak i kolor.

jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.

dżem-pięć minut czarnej porzeczki można podawać na herbatę po prostu jako niezależne danie deserowe, można je dodatkowo doprawić owsianką i budyniem, posmarować ciastami, podawać osobno do każdego wypieku. Szczególnie dobrze pasuje do naleśników z gałką lodów!
na podstawie tego dżemu można gotować galaretkę i kompot, zarówno na jednym dżemie, jak i dodając go do różnych jagód i owoców. Szczególnie dobrze nadaje kolor bezbarwnym kompotom, galaretce i napojom morskim, na przykład jabłkowi, gruszce i innym.
dżem-pięć minut zachowuje część swoich korzystnych właściwości ze względu na krótki czas gotowania, co niewątpliwie dodaje mu wartości.
możesz dodać trochę agaru do dżemu, a otrzymasz prawdziwą galaretkę, nawet marmoladę-przezroczystą, piękny jasny kolor, który tak bardzo kochają zarówno dzieci, jak i dorośli.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Porzeczka czarna - 38   kcal/100g
  • Porzeczka czarna świeżo mrożona - 44   kcal/100g

Podobne przepisy