skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby zrobić pięciominutowy dżem z czarnej porzeczki, potrzebujesz świeżej, dojrzałej czarnej porzeczki, cukru i wody. Dobrze posortuj porzeczki, oczyść jagody z gruzu i łodyg, usuń zepsute i niedojrzałe jagody. Dobrze opłucz czarną porzeczkę durszlakiem, Odrzuć, aby cała woda była całkowicie szklana.
Krok 2:
Wlej niezbędną ilość granulowanego cukru do miski do gotowania dżemu.
Krok 3:
Wlej odpowiednią ilość wody zgodnie z podanymi proporcjami do dżemu.
Krok 4:
Umieść miskę na kuchence i zagotuj. Zagotuj syrop cukrowy.
Krok 5:
Gdy cukier całkowicie się rozpuści, wlej przygotowane jagody czarnej porzeczki do syropu.
Krok 6:
Doprowadź dżem do wrzenia i usuwając utworzoną pianę, gotuj na małym ogniu przez dokładnie pięć minut od momentu wrzenia. Wyłącz kuchenkę.
Krok 7:
Dżem-wlej pięć minut do sterylnych szklanych słoików i zwiń pokrywki. Możesz przechowywać w warunkach pokojowych.
Krok 8:
To wszystko! Pyszny dżem-pięć minut czarnej porzeczki gotowe! Dobrze żeluje, okazuje się, że ma bardzo jasny, bogaty smak i kolor.
jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.
dżem-pięć minut czarnej porzeczki można podawać na herbatę po prostu jako niezależne danie deserowe, można je dodatkowo doprawić owsianką i budyniem, posmarować ciastami, podawać osobno do każdego wypieku. Szczególnie dobrze pasuje do naleśników z gałką lodów!
na podstawie tego dżemu można gotować galaretkę i kompot, zarówno na jednym dżemie, jak i dodając go do różnych jagód i owoców. Szczególnie dobrze nadaje kolor bezbarwnym kompotom, galaretce i napojom morskim, na przykład jabłkowi, gruszce i innym.
dżem-pięć minut zachowuje część swoich korzystnych właściwości ze względu na krótki czas gotowania, co niewątpliwie dodaje mu wartości.
możesz dodać trochę agaru do dżemu, a otrzymasz prawdziwą galaretkę, nawet marmoladę-przezroczystą, piękny jasny kolor, który tak bardzo kochają zarówno dzieci, jak i dorośli.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Porzeczka czarna - 38 kcal/100g
- Porzeczka czarna świeżo mrożona - 44 kcal/100g