Sałatka Prince z wołowiną i orzechami włoskimi

bardzo prosty, ze zwykłych potraw, niesamowicie pyszny! Sałatka Prince z wołowiną i orzechami włoskimi jest bardzo łatwa do przygotowania - wszystkie potrawy są krojone i układane warstwami. Ale możesz je po prostu wymieszać i doprawić majonezem. I zastąp wołowinę innym mięsem, kiełbasą, szynką.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 44 % 14 g
tłuszcze 53 % 17 g
węglowodany 3 % 1 g
220 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę Prince z wołowiną i orzechami włoskimi? Przygotuj niezbędne produkty. Weź mniej włóknistą część wołowiny, aby mięso w sałatce nie było twarde i nie było zbyt tłuste. Wzięłam cielęcinę. Odpowiedni jest filet lub polędwica. Ogórki mogą być również solone.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    We wrzącej osolonej wodzie gotuj wołowinę do miękkości. Czas gotowania zależy od właściwości mięsa. Młoda wołowina gotuje się szybciej. Twardsze mięso będzie gotować dłużej.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Posiekaj orzechy włoskie nożem niezbyt drobno.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Czosnek obrać, umyć. Zmiel czosnek na drobnej tarce lub przełóż przez prasę. Jeśli chcesz bardziej pikantnego smaku sałatki, zwiększ ilość czosnku do dwóch ząbków.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wyjmij mięso z bulionu, ostudź. Pokrój mięso w drobną kostkę. Możesz pokroić mięso w paski, ale pamiętaj, że w tym przypadku forma krojenia pozostałych składników powinna być taka sama. Więc sałatka będzie wyglądać piękniej.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podobnie pokrój ogórki w drobną kostkę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Jajka ugotuj na twardo w umiarkowanym gotowaniu przez 7 minut. Jajka na twardo zalać zimną wodą, pozostawić do ostygnięcia. Jajka obrać ze skorupy, pokroić w drobną kostkę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na talerzu o odpowiednim rozmiarze Ustaw pierścień do serwowania (mój ma d=16 cm). Rozłóż połowę przygotowanej wołowiny równomiernie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Nałóż majonez na wierzch.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Następnie rozłóż połowę pokrojonych ogórków. Rozłóż połowę startego czosnku na wierzchu.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ponownie nałóż majonez.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Rozłóż połowę pokrojonych jajek. I znowu siatka majonezowa.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Z pozostałymi składnikami powtórz wszystkie warstwy w tej samej kolejności (mięso-ogórki+czosnek-jajka).

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Posyp sałatkę posiekanymi orzechami włoskimi. Włóż sałatkę do lodówki na pół godziny, aby trochę się namoczyła i ostygła.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Zdejmij pierścień do serwowania. Przed podaniem możesz udekorować sałatkę według własnego uznania. Smacznego!

dużo mięsa, lekka pikantność, poważny, surowy smak to marzenie męskich smakoszy. Będą zachwyceni! Przygotuj się i przekonaj się sam!

sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (np.

majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ogórki kiszone - 16   kcal/100g

Podobne przepisy