skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę Prince z wołowiną i orzechami włoskimi? Przygotuj niezbędne produkty. Weź mniej włóknistą część wołowiny, aby mięso w sałatce nie było twarde i nie było zbyt tłuste. Wzięłam cielęcinę. Odpowiedni jest filet lub polędwica. Ogórki mogą być również solone.
Krok 2:
We wrzącej osolonej wodzie gotuj wołowinę do miękkości. Czas gotowania zależy od właściwości mięsa. Młoda wołowina gotuje się szybciej. Twardsze mięso będzie gotować dłużej.
Krok 3:
Posiekaj orzechy włoskie nożem niezbyt drobno.
Krok 4:
Czosnek obrać, umyć. Zmiel czosnek na drobnej tarce lub przełóż przez prasę. Jeśli chcesz bardziej pikantnego smaku sałatki, zwiększ ilość czosnku do dwóch ząbków.
Krok 5:
Wyjmij mięso z bulionu, ostudź. Pokrój mięso w drobną kostkę. Możesz pokroić mięso w paski, ale pamiętaj, że w tym przypadku forma krojenia pozostałych składników powinna być taka sama. Więc sałatka będzie wyglądać piękniej.
Krok 6:
Podobnie pokrój ogórki w drobną kostkę.
Krok 7:
Jajka ugotuj na twardo w umiarkowanym gotowaniu przez 7 minut. Jajka na twardo zalać zimną wodą, pozostawić do ostygnięcia. Jajka obrać ze skorupy, pokroić w drobną kostkę.
Krok 8:
Na talerzu o odpowiednim rozmiarze Ustaw pierścień do serwowania (mój ma d=16 cm). Rozłóż połowę przygotowanej wołowiny równomiernie.
Krok 9:
Nałóż majonez na wierzch.
Krok 10:
Następnie rozłóż połowę pokrojonych ogórków. Rozłóż połowę startego czosnku na wierzchu.
Krok 11:
Ponownie nałóż majonez.
Krok 12:
Rozłóż połowę pokrojonych jajek. I znowu siatka majonezowa.
Krok 13:
Z pozostałymi składnikami powtórz wszystkie warstwy w tej samej kolejności (mięso-ogórki+czosnek-jajka).
Krok 14:
Posyp sałatkę posiekanymi orzechami włoskimi. Włóż sałatkę do lodówki na pół godziny, aby trochę się namoczyła i ostygła.
Krok 15:
Zdejmij pierścień do serwowania. Przed podaniem możesz udekorować sałatkę według własnego uznania. Smacznego!
dużo mięsa, lekka pikantność, poważny, surowy smak to marzenie męskich smakoszy. Będą zachwyceni! Przygotuj się i przekonaj się sam!
sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (np.
majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ogórki kiszone - 16 kcal/100g