skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z marynowanymi kalmarami i cebulą? Przygotuj jedzenie. Kałamarnica jest zwykle sprzedawana mrożony, wstępnie rozmrożony w naturalny sposób. Możesz wziąć zwykłą cebulę lub czerwoną sałatkę, bardziej lubię sałatkę. Każdy olej roślinny jest odpowiedni, wziąłem oliwę z oliwek. Przygotuj mały rondel, wlej do niego wodę i podgrzej.
Krok 2:
Obierz kalmary i wyjmij wnętrze. Opłucz każdą tuszę pod zimną bieżącą wodą. Gdy woda w garnku się zagotuje, dodaj do niej liść laurowy. Zanurz tuszę kałamarnicy we wrzącej wodzie na 30-40 sekund od momentu wrzenia, a następnie wyjmij, wkładając do talerza. Kalmary nie muszą długo gotować — mogą stać się gumowate. Gdy tylko woda ponownie się zagotuje, zagotuj również inną tuszę. Pozwól kałamarnicy całkowicie ostygnąć.
Krok 3:
Pokrój schłodzone tusze kalmarów w długie paski i włóż do głębokiej miski.
Krok 4:
Obierz cebulę i pokrój w półpierścienie. Dodaj posiekaną cebulę do kałamarnicy.
Krok 5:
Dodaj sól do smaku, ocet do miski i wlej olej roślinny lub oliwę z oliwek. Dokładnie wymieszaj sałatkę i marynuj przez kilka godzin w lodówce. W tym czasie poleciłbym jeszcze kilka razy wymieszać sałatkę, aby wszystkie składniki były równomiernie namoczone.
Krok 6:
Podawaj schłodzoną gotową sałatkę. Będzie doskonałym dodatkiem do wielu potraw-ziemniaków, ryżu, warzyw. Smacznego!
sałatka-przystawka z marynowanych kalmarów i cebuli okazuje się bardzo smaczna. Naprawdę rozjaśni najbardziej zwyczajny obiad. Chociaż w tej sałatce są tylko dwa składniki, ale doskonale się uzupełniają. Delikatna miękka kałamarnica (dzięki szybkiemu gotowaniu) i chrupiąca, aromatyczna cebula łączą się w pyszny pikantny Duet. Lekka marynata sprawia, że ta mieszanka jest bardzo niezwykła, umiarkowanie wyspiarska. Taką sałatkę można podawać na stole jako przekąskę dla gości lub gospodarstw domowych.
sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (np.
ocet w przepisach, chyba że autor zaznaczy inaczej, jest domyślnie dodawany w stężeniu 9%.
jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Kałamarnica tusza - 96 kcal/100g