skład / składniki
metoda gotowania
do ciasta przesiej mąkę najwyższej jakości (lepiej jest w niej gluten)do szerokiej miski. Tam wysyłamy suche drożdże, sól, cukier. W osobnej misce połącz mleko, wodę i jajko, wymieszaj, wlej płyn do suchych składników. Delikatnie zagniataj miękkie ciasto, zaczynając widelcem i kontynuując ręcznie. Po uformowaniu kulki usuń ciasto w ciepłe miejsce do dojrzewania przez 2 godziny. Nie zapomnij przykryć pojemnika, aby uniknąć zacierania ciasta. Po godzinie delikatnie ugniataj ciasto i wróć do dojrzewania.
wątroba wołowa jest dokładnie myta, pozbywając się skrzepów krwi, usuwając grube, szorstkie naczynia i usuwając film. Napełnij zimną wodą, zagotuj i usuń pianę. Sól bulion i dodaj ulubione przyprawy. Oprócz liści laurowych i ziela angielskiego możesz eksperymentować z kardamonem, korzeniami selera i pietruszki. Dodaj również obraną cebulę i marchewkę bezpośrednio w całości. Gotuj wątrobę do miękkości przez 30-40 minut, a następnie wyjmij ją z bulionu.
ziemniaki myjemy pod bieżącą wodą, obieramy i ponownie myjemy. Napełnij zimną wodą, dodaj sól i gotuj do miękkości przez 20-30 minut (w zależności od odmiany i ilości). Odcedź bulion i puree ziemniaki.
za pomocą maszynki do mięsa posiekaj wątrobę, a także czosnek, w razie potrzeby warzywa można drobno posiekać nożem. Wymieszaj przewijaną wątrobę i tłuczone ziemniaki, dodaj przyprawy do smaku, mile widziana jest sól i mielony czarny pieprz.
Zbliżające się ciasto kroimy na porcje, każdą zwijamy w równą kulkę i spłaszczamy w ciasto. Na środku kładziemy nadzienie, ściskamy krawędzie, nadając pożądany kształt (okrągły, owalny lub ze spiczastymi końcami). Placki układamy na blasze do pieczenia nasmarowanej niewielką ilością oleju roślinnego, szwem w dół i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Posmaruj powierzchnię żółtkiem i piecz przez 25-30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Podawaj na gorąco lub na ciepło jako samodzielne danie lub jako zamiennik chleba.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g
- Wątroba wołowa - 130 kcal/100g