skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić gulasz warzywny z ryżem? Przygotuj produkty według listy.
Krok 2:
Drobno posiekaj marchewkę, cebulę i zmiażdżony ząbek czosnku.
Krok 3:
Szybko podsmaż cebulę i czosnek na rozgrzanym oleju.
Krok 4:
Dodaj marchewki.
Krok 5:
Posiekaj kapustę.
Krok 6:
Dodaj go do rondla, wymieszaj, gotuj na wolnym ogniu, aż będzie miękki.
Krok 7:
Pokrój pomidora.
Krok 8:
Dodaj do kapusty, podsmaż.
Krok 9:
Dodaj umyty ryż.
Krok 10:
Wymieszaj, lekko podsmażając.
Krok 11:
Dodaj wodę i gotuj powoli mieszając pod przykryciem. Posolić.
Krok 12:
Gdy ryż będzie gotowy, dodaj zielony groszek.
Krok 13:
Rozgrzej 3-4 minuty pod przykryciem.
Krok 14:
Gotowy ryż podawaj jako samodzielne danie lub jako dodatek.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Ryż - 344 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Groszek zielony świeży - 280 kcal/100g
- Groszek zielony konserwowy - 55 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g