skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z orzeszków ziemnych i kurczaka? Ugotuj kurczaka (ogólnie możesz go później usmażyć lub już pokroić wędzonego, to zależy od Twojego gustu)
Krok 2:
Pokrój go na kawałki i ułóż w pierwszej warstwie
Krok 3:
Ugotowane jajka pokrój w ten sam sposób i ułóż w następujący sposób
Krok 4:
Otwórz kukurydzę i posyp trzecią warstwą
Krok 5:
Posiekaj kapustę
Krok 6:
I połóż ją na wierzchu
Krok 7:
Następnie posmaruj majonezem (dokładniej możesz posmarować każdą warstwę)
Krok 8:
Jeśli masz surowe orzeszki ziemne, usmaż je i pokrój na dwie części, co byłoby mniejsze
Krok 9:
I połóż ostatnią warstwę:) jeśli jest na świątecznym stole, możesz ozdobić winogronami, pomidorami, jabłkami itp.
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.
jak kupić kukurydzę w puszkach? Pamiętaj, aby sprawdzić datę ważności na puszce. Jeśli pojemnik jest szklany, ostrożnie rozważ ziarna. Powinny być tego samego rozmiaru i koloru, solidne i wolne od plam. Kompozycja nie powinna zawierać barwników, konserwantów i wzmacniaczy smaku.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Surowe orzeszki ziemne ze skorupką - 564 kcal/100g
- Surowe orzeszki ziemne bez łupin - 568 kcal/100g
- Orzeszki ziemne gotowane - 376 kcal/100g
- Orzeszki ziemne smażone ze skorupką - 582 kcal/100g
- Orzeszki ziemne prażone i solone - 585 kcal/100g
- Orzeszki ziemne orzechy - 568 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g
- Kukurydza cukrowa w puszkach - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g