skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatka ser ziemniaki jajka z grzybami? Przygotuj składniki. Możesz użyć pieczarek jako grzybów, ale jeśli to możliwe, lepiej przygotować sałatkę z grzybów leśnych, okaże się znacznie smaczniejsza i bardziej aromatyczna. Grzyby umyć, pokroić w kostkę i usmażyć na oleju roślinnym na patelni z cebulą, dodać szczyptę soli. Piecz grzyby leśne (bez wcześniejszego gotowania) przez około 30 minut. Niech grzyby ostygną.
Krok 2:
Umyj ziemniaki, gotuj je w mundurze, aż będą ugotowane. Pozostaw ziemniaki do ostygnięcia, obierz je i zetrzyj na średniej tarce. Umyj jaja kurze, włóż do rondla z wodą i ugotuj na twardo. Lepiej posolić wodę, aby jaja kurze nie pękały podczas gotowania, a po ugotowaniu były łatwe do czyszczenia. Schłodzić jajka i obrać.
Krok 3:
Oddziel białka od żółtek.
Krok 4:
Zetrzyj je na średniej tarce.
Krok 5:
Obierz cebulę. Drobno posiekaj nożem i zalej wrzącą wodą, pozostaw na 5 minut. Spuść wodę. Zmniejszy to specyficzną gorycz cebuli.
Krok 6:
Twardy ser zetrzyj na średniej tarce.
Krok 7:
Zacznij zbierać sałatkę. Możesz ułożyć go za pomocą pierścienia do gotowania na talerzu, w głębokiej salaterce lub w porcjach salaterek warstwami. Zaimpregnujemy warstwy sałatki majonezem. Majonez może być używany do dowolnego smaku, ale lepiej o neutralnym smaku, aby nie zagłuszyć smaku składników. Pierwszą warstwą ułożyć starte ugotowane ziemniaki. Posmaruj go cienką warstwą majonezu.
Krok 8:
Na wierzchu ugotowane smażone grzyby. Znowu majonez.
Krok 9:
Następnie starte białka jaj kurzych, majonez.
Krok 10:
Na wierzchu żółtka jaj kurzych i majonez.
Krok 11:
Ostatnią warstwą posyp sałatkę startym twardym serem. Kto lubi bardziej słone potrawy, może posolić warstwy sałatki, ale majonez zawiera wystarczającą ilość soli. Udekoruj sałatkę według własnego uznania, możesz z grzybami, ziołami i jagodami żurawinowymi.
Krok 12:
Pozwól sałatce namoczyć się w lodówce i podawaj. Smacznego!
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Żurawina - 26 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g