ciasto z dorszem

zaskocz swoich krewnych aromatycznym ciastem z nadzieniem rybnym! Ciasto z dorszem to dość proste danie, z którym każdy sobie poradzi. Jeśli weźmiesz gotowe ciasto francuskie na ciasto, znacznie ułatwi to proces. Ten rodzaj pieczenia inspiruje nowe kulinarne arcydzieła!
Anna KAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 10 g
tłuszcze 40 % 17 g
węglowodany 36 % 15 g
252 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 2 h 10 min

1. Dorsza oczyszczamy z łusek, odcinamy głowę, ogon i płetwy. Przeciąć brzuch, oczyścić wnętrze. Dokładnie umyj rybę, włóż do rondla, napełnij zimną wodą, aby całkowicie przykryła tuszę. Dodaj szczyptę soli, Wyślij do ognia, gotuj przez 15-20 minut. Gotowany dorsz wyjmujemy z bulionu, pozostawiamy do ostygnięcia, oddzielamy filet od kości, kroimy na małe kawałki.

2. Obierz cebulę, drobno posiekaj, smaż na oleju roślinnym, aż będzie lekko rumiany, rozłóż na dorszu. Koperek umyć, osuszyć papierowymi serwetkami, posiekać nożem, wysłać po cebuli, dodać sól do smaku, wymieszać nadzienie.

3. Rozwałkuj wstępnie rozmrożone ciasto (część 3/4), koncentrując się na średnicy naczynia do pieczenia, pozostaw 1/4 ciasta, aby ozdobić powierzchnię ciasta.

4. Rozłóż nadzienie na podstawie, wyrównaj. Z pozostawionego ciasta tworzymy płaskie wstążki-paski, którymi pokrywamy ciasto. Zostało mi kilka niewymaganych pasków, które zwinąłem w rolkę i okazało się, że są to dobre róże))

5. Smarujemy powierzchnię ciasta żółtkiem jaja i wysyłamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy do pięknego rumieńca.

niech ciasto ostygnie, pokrój na porcje i podawaj.

Poczęstuj się zdrowo!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Dorsz wędzony na gorąco - 115   kcal/100g
  • Dorsz smażony - 111   kcal/100g
  • Dorsz pieczony - 90   kcal/100g
  • Dorsz wędzony - 94   kcal/100g
  • Dorsz gotowany - 78   kcal/100g
  • Dorsz z grilla - 172   kcal/100g
  • Dorsz świeży - 78   kcal/100g
  • Dorsz solony - 98   kcal/100g
  • Dorsz duszony - 101   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Ciasto francuskie drożdżowe - 362   kcal/100g

Podobne przepisy