skład / składniki
metoda gotowania
1. Dorsza oczyszczamy z łusek, odcinamy głowę, ogon i płetwy. Przeciąć brzuch, oczyścić wnętrze. Dokładnie umyj rybę, włóż do rondla, napełnij zimną wodą, aby całkowicie przykryła tuszę. Dodaj szczyptę soli, Wyślij do ognia, gotuj przez 15-20 minut. Gotowany dorsz wyjmujemy z bulionu, pozostawiamy do ostygnięcia, oddzielamy filet od kości, kroimy na małe kawałki.
2. Obierz cebulę, drobno posiekaj, smaż na oleju roślinnym, aż będzie lekko rumiany, rozłóż na dorszu. Koperek umyć, osuszyć papierowymi serwetkami, posiekać nożem, wysłać po cebuli, dodać sól do smaku, wymieszać nadzienie.
3. Rozwałkuj wstępnie rozmrożone ciasto (część 3/4), koncentrując się na średnicy naczynia do pieczenia, pozostaw 1/4 ciasta, aby ozdobić powierzchnię ciasta.
4. Rozłóż nadzienie na podstawie, wyrównaj. Z pozostawionego ciasta tworzymy płaskie wstążki-paski, którymi pokrywamy ciasto. Zostało mi kilka niewymaganych pasków, które zwinąłem w rolkę i okazało się, że są to dobre róże))
5. Smarujemy powierzchnię ciasta żółtkiem jaja i wysyłamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy do pięknego rumieńca.
niech ciasto ostygnie, pokrój na porcje i podawaj.
Poczęstuj się zdrowo!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dorsz wędzony na gorąco - 115 kcal/100g
- Dorsz smażony - 111 kcal/100g
- Dorsz pieczony - 90 kcal/100g
- Dorsz wędzony - 94 kcal/100g
- Dorsz gotowany - 78 kcal/100g
- Dorsz z grilla - 172 kcal/100g
- Dorsz świeży - 78 kcal/100g
- Dorsz solony - 98 kcal/100g
- Dorsz duszony - 101 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Ciasto francuskie drożdżowe - 362 kcal/100g