skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jeśli nie masz gotowych schłodzonych ziemniaków i jajek, ugotuj je i dodaj kolejne pół godziny do wskazanego przeze mnie czasu. Zacząłem pracę od krojenia, smażenia w oleju rozgrzanym na patelni czystych grzybów, posiekanych plasterków i cebuli. Ochładzać.
Krok 2:
Podczas gdy grzyby i cebula stygną, zetrę ziemniaki na grubej tarce, które zostały ugotowane i schłodzone od wczoraj wieczorem.
Krok 3:
Pokroiłem filet z wędzonego kurczaka na małe plasterki – tak, aby pasowały do ogólnego formatu.
Krok 4:
Ogórki kiszone (miałem małe) należy również wysłać na tarkę. Postaramy się usunąć tylko nadmiar soku, przeszkodzi nam to w sałatce.
Krok 5:
Ser lepiej jest przyjmować twarde odmiany. Pocieramy na grubej tarce. Mam takie piękne wióry.
Krok 6:
Jajko, obierając skorupkę, trzeba zetrzeć, ale wybrałem dla niego średnią tarkę.
Krok 7:
Możesz zacząć układać warstwy, pokrywając każdą śmietaną lub majonezem. Najpierw wypuściłem pieczarki, ponieważ mamy grzyby pod futrem, a nie na futrze.
Krok 8:
Następnie zrobiłem taką siatkę z kwaśnej śmietany.
Krok 9:
Następnie położyłem ogórek kiszony.
Krok 10:
Na niego-ziemniaki, to stara dobra firma.
Krok 11:
Po posmarowaniu ziemniaków majonezem położyłem na nich warstwę kurczaka.
Krok 12:
Posmarowałem kurczaka kwaśną śmietaną.
Krok 13:
Następnie posyp tę warstwę serem.
Krok 14:
Kładąc siatkę majonezu na serze, wysłałem starte jajko na górę.
Krok 15:
To wszystko, piękna, bardzo soczysta sałatka jest gotowa. Po prostu odstaw na chwilę - nasiąknie i będzie jeszcze delikatniejszy.
i więcej porad
w moim przepisie – pieczarki ale można je zastąpić grzybami w sezonie, wtedy za każdym razem sałatka nabierze nowego odcienia.
jeśli składasz warstwy, przygotowując do tego porcjowany talerz i dekorując go już do podania, bądź ostrożny-starte jajka i ser nie zawsze trafiają tylko tam, gdzie musimy.
dobrze byłoby umieścić sałatkę w specjalnym kształcie, a jeśli jej nie ma, odetnij środek plastikowej butelki o wymaganej głębokości i szerokości.
nie zapomnij nasmarować ścian pierścienia olejem roślinnym, wtedy będzie łatwo i bezpiecznie wyjąć sałatkę.
jeśli nie ma takiego samego kształtu,złóż warstwy w odpowiedniej misce.
warstwy można smarować kwaśną śmietaną, majonezem i ich mieszanką, a na przemian jak moja.
aby zrobić siatkę z majonezu lub kwaśnej śmietany, możesz odciąć róg plastikowej torby, a następnie odciąć końcówkę-okazuje się świetnie!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Pikle - 11 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g