naleśnikowe ciasto czekoladowe

proste, szybkie, ze zwykłych produktów, dla całej rodziny! Naleśnikowe ciasto czekoladowe to przepis na pyszny deser, który można łatwo przygotować bez piekarnika. Naleśniki, krem budyniowy, do którego dodaje się czekoladę, są używane jako ciasta. Na rodzinne przyjęcie herbaciane, a nawet na wakacje-ciasto zawsze będzie musiało być na stole.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 7 g
tłuszcze 23 % 10 g
węglowodany 60 % 26 g
223 kcal
IG: 11 / 0 / 89

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić naleśnikowe ciasto czekoladowe? Najpierw przygotuj krem. Gotowanie nie trwa długo, ale musi ostygnąć, zanim posmarujemy nim naleśniki. Przygotuj jedzenie. Weź czekoladę dobrej jakości, smak ciasta będzie zależeć od jej smaku. Wziąłem gorzki, możesz wziąć mleczny. Mleko nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jak zrobić krem? Wymieszaj jajko, mąkę, cukier w rondlu z grubym dnem, dodaj do nich mleko. Dobrze wymieszaj trzepaczką, aby uzyskać jednorodną masę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umieść kadzi z mieszanką mleka na małym ogniu i ciągle mieszając trzepaczką, zgęstnieć. Zajmie to dwie do trzech minut. Najważniejsze jest ciągłe przeszkadzanie, aby masa nie paliła się ani nie zamieniała w omlet.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zdejmij krem z ognia i natychmiast włóż do niego czekoladę, połamaną na małe kawałki. Wymieszać. Czekolada w gorącym śmietanie bardzo szybko się rozpuści.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przykryj krem folią spożywczą bezpośrednio od końca do końca, aby zapobiec tworzeniu się skórki na wierzchu. Pozostaw krem do ostygnięcia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie upiecz naleśniki czekoladowe. Przygotuj jedzenie. Przesiej mąkę — to nie tylko usunie ewentualne zanieczyszczenia, ale także nasyci ją tlenem, co sprawi, że naleśniki będą wspanialsze.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Jak zrobić naleśniki? W głębokiej misce wymieszaj mleko i jajka. Nie trzeba mocno ubijać, wystarczy wymieszać trzepaczką, aż będzie gładka. Łatwiej będzie to zrobić, jeśli mleko i jajka są ciepłe.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W innym pojemniku połącz wszystkie suche składniki: mąkę, kakao, sól, cukier i proszek do pieczenia. Dobrze je wymieszaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej płynną część do suchej, wymieszaj. Konieczne jest uzyskanie jednolitego ciasta, bez grudek. Jeśli konsystencja wydaje się gęsta, dodaj jeszcze ciepłe mleko.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Na samym końcu wlej olej roślinny do ciasta. Pomoże to przyszłym naleśnikom nie przykleić się do patelni.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Piecz naleśniki na gorącej patelni. Przed pierwszym naleśnikiem posmaruj go olejem, w przyszłości nie będzie to wymagane. Piecz naleśniki z każdej strony na złoty kolor.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    W ten sposób upiecz całe ciasto. Piekłem na patelni o średnicy 22 cm, dostałem 12 sztuk.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    W międzyczasie krem już ostygnie, naleśniki są gotowe, możesz zacząć składać ciasto. Połóż naleśnik jeden na drugim, posmaruj każdy kremem. Jedna warstwa zajmuje około dwóch łyżek kremu.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Złóż ciasto do końca. Posmaruj boki kremem, który zostanie wyciśnięty podczas montażu. Włóż gotowe ciasto do lodówki na co najmniej trzy godziny, aby było dobrze namoczone,a następnie podawaj. Smacznego!

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy