Sałatka z fasolą w sosie pomidorowym

Prosty przepis na wszechstronną sałatkę na zimę! Sałatka z fasolą w sosie pomidorowym to wspaniały przepis na zimowe preparaty. Jesienią, przy wszystkich niezbędnych warzywach, bardzo łatwo jest przygotować to danie, które zimą niejednokrotnie pomoże każdej gospodyni domowej. Taka sałatka będzie świetnie wyglądać na stole jako przekąska. Może być również dodawany do zupy lub chudego barszczu jako główny składnik.
Lenochka5Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 3 g
tłuszcze 25 % 4 g
węglowodany 56 % 9 g
88 kcal
IG: 78 / 0 / 22

metoda gotowania

czas gotowania: 7 h

przede wszystkim należy spłukać fasolę pod bieżącą wodą z gruzu i kurzu. Następnie wlej czystą fasolę do miski lub rondla i zalej zimną wodą przez 5-6 godzin, aby całkowicie przykryła rośliny strączkowe. Jest to konieczne, aby fasola była nasycona wodą i pęczniała. W takim przypadku czas ich przygotowania jest znacznie skrócony.

po dostatecznym staniu fasoli w wodzie powinna podwoić swoją objętość. Należy go ponownie dobrze spłukać pod bieżącą wodą. Następnie przenieś do dużego rondla i zalej czystą wodą pitną. Następnie umieść patelnię na kuchence i zagotuj wodę na średnim ogniu. Następnie zmniejsz ogień i gotuj fasolę do połowy ugotowanej przez 30-40 minut lub nieco dłużej, w zależności od odmiany fasoli. Po ugotowaniu powinny być elastyczne i ściśle utrzymywać swój kształt.

obierz wszystkie warzywa potrzebne do sałatki, spłucz wodą i osusz. Pokrój cebulę w drobną kostkę, zetrzyj marchewki na grubej tarce. Paprykę obrać z rdzenia i nasion i pokroić w cienkie paski.

pomidory sparzyć wrzącą wodą i ostrożnie zdjąć z nich skórę. Następnie przepuść je przez maszynkę do mięsa lub zmiel blenderem na puree.

umieść wszystkie posiekane warzywa na dużej patelni lub żeliwnym kotle, Dodaj do nich gotowaną fasolę, wlej bezwonny olej słonecznikowy. Umieść patelnię na umiarkowanym ogniu i włóż wszystkie niezbędne przyprawy: sól, cukier, liść laurowy i czarny pieprz.

dusić wszystko razem na małym ogniu przez godzinę, od czasu do czasu mieszając zawartość patelni.

5 minut przed gotowaniem należy dodać 9-procentowy ocet stołowy.

równolegle z przygotowywaniem sałatki przygotuj pojemnik do konserwacji. Dokładnie opłucz słoiki i wysterylizuj je na parze. Gotuj pokrywki w osobnym rondlu przez 5 minut.

włóż gotową sałatkę z fasolą jeszcze gorącą do słoików i natychmiast zwiń pokrywki.

po ostygnięciu słoików z sałatką można je umieścić w ciemnym, chłodnym miejscu do przechowywania na zimę.

udanych półfabrykatów!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Fasola - 328   kcal/100g
  • Biała fasola - 352   kcal/100g
  • Fasola ognista czerwona - 23   kcal/100g
  • Fasola świeżo mrożona w opakowaniu (300 g) - 102   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g

Podobne przepisy