skład / składniki
metoda gotowania
aby przygotować ten pyszny orientalny deser, musisz kupić ciasto kataifi, które jest cienkimi nitkami przaśnego ciasta. Takie ciasto jest zwykle sprzedawane w dużych sklepach lub można je zamówić przez Internet.
oprócz ciasta przygotowujemy wszystkie inne składniki. Roztop masło za pomocą kuchenki mikrofalowej lub na kuchence. Pistacje są potrzebne niesolone - posiekaj je. Mozzarellę, a najlepiej wziąć kozi ser, ale nie zawsze jest to możliwe, trzy na tarce lub pokroić w cienkie plasterki. Ser oczywiście nie powinien być solanką. Wyciśnij sok z wcześniej umytej cytryny.
więc włącz piekarnik rozgrzać do 180 stopni Celsjusza i zacząć gotować. Do tego potrzebujemy naczynia do pieczenia. Lepiej wziąć okrągły. Sam deser będzie miał około trzech do czterech centymetrów wysokości. W związku z tym kształt powinien być wystarczająco duży. Smarujemy formę masłem za pomocą pędzla, nie oszczędzamy oleju.
rozłóż warstwę ciasta na natłuszczonej formie. Ciasto można pokroić na kawałki lub pokruszyć. Warstwa powinna mieć około 1 cm grubości. Obficie posmaruj ciasto masłem, posyp startym serem (lub rozłóż warstwę talerza serowego). Na serze-ponownie warstwa ciasta o tej samej grubości, posmaruj ją roztopionym masłem. Ponownie posyp serem, na ser - ciasto. Powtarzamy warstwy, aż osiągniemy wysokość deseru 4 cm.
ostatnia warstwa pochodzi z ciasta. Wygładź go na górze, lekko ściskając ręką. I wkładamy do piekarnika, który już miał czas na rozgrzanie na pół godziny. Deser powinien ładnie się zrumienić.
podczas pieczenia przyszłego deseru przygotuj syrop cukrowy. W tym celu wlej wodę do małego rondla, który kładziemy na dużym ogniu. Gdy woda się zagotuje, wlej do niej cukier, dodaj szczyptę szafranu (w razie potrzeby sprawi, że kolor syropu będzie piękniejszy). Zmniejsz ogrzewanie i wymieszaj syrop, aż wszystkie kryształy cukru się rozpuszczą. Wlej sok z cytryny. Gotuj syrop przez piętnaście minut.
po upieczeniu deseru wyjmij z niego formę z piekarnika. Polej kyunefe przygotowanym gorącym syropem na wierzchu. Ważny punkt! Nie trzeba wylewać całego syropu na raz, ponieważ deser musi być nim nasączony, ale jednocześnie nie powinno być nadmiaru syropu. Oznacza to, że nie ma potrzeby, aby unosił się w syropie.
posyp Künefe posiekanymi pistacjami i podawaj, aż poczęstunek ostygnie. To jest pyszne! Możesz uzupełnić deser gałką lodów.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Szafran - 310 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Surowy orzech Kalifornijski - 629 kcal/100g
- Pistacje - 638 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mozzarella - 280 kcal/100g
- Ciasto - 289 kcal/100g