Kunefe

pyszny orientalny deser - wszystkie tajemnice dla ciebie! Kunefe to deser, który jest luksusowy, pyszny, bardzo słodki, kolorowy. A jednocześnie wcale nie jest trudne do przygotowania. Oczywiście, jeśli są dostępne składniki, ponieważ do kyunefe potrzebujesz ciasta kataifi, niesolonych pistacji i odpowiedniego sera. A masło jest koniecznie bardzo wysokiej jakości i świeże.
KarmelekAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 8 g
tłuszcze 24 % 14 g
węglowodany 63 % 37 g
307 kcal
IG: 57 / 0 / 43

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min

aby przygotować ten pyszny orientalny deser, musisz kupić ciasto kataifi, które jest cienkimi nitkami przaśnego ciasta. Takie ciasto jest zwykle sprzedawane w dużych sklepach lub można je zamówić przez Internet.

oprócz ciasta przygotowujemy wszystkie inne składniki. Roztop masło za pomocą kuchenki mikrofalowej lub na kuchence. Pistacje są potrzebne niesolone - posiekaj je. Mozzarellę, a najlepiej wziąć kozi ser, ale nie zawsze jest to możliwe, trzy na tarce lub pokroić w cienkie plasterki. Ser oczywiście nie powinien być solanką. Wyciśnij sok z wcześniej umytej cytryny.

więc włącz piekarnik rozgrzać do 180 stopni Celsjusza i zacząć gotować. Do tego potrzebujemy naczynia do pieczenia. Lepiej wziąć okrągły. Sam deser będzie miał około trzech do czterech centymetrów wysokości. W związku z tym kształt powinien być wystarczająco duży. Smarujemy formę masłem za pomocą pędzla, nie oszczędzamy oleju.

rozłóż warstwę ciasta na natłuszczonej formie. Ciasto można pokroić na kawałki lub pokruszyć. Warstwa powinna mieć około 1 cm grubości. Obficie posmaruj ciasto masłem, posyp startym serem (lub rozłóż warstwę talerza serowego). Na serze-ponownie warstwa ciasta o tej samej grubości, posmaruj ją roztopionym masłem. Ponownie posyp serem, na ser - ciasto. Powtarzamy warstwy, aż osiągniemy wysokość deseru 4 cm.

ostatnia warstwa pochodzi z ciasta. Wygładź go na górze, lekko ściskając ręką. I wkładamy do piekarnika, który już miał czas na rozgrzanie na pół godziny. Deser powinien ładnie się zrumienić.

podczas pieczenia przyszłego deseru przygotuj syrop cukrowy. W tym celu wlej wodę do małego rondla, który kładziemy na dużym ogniu. Gdy woda się zagotuje, wlej do niej cukier, dodaj szczyptę szafranu (w razie potrzeby sprawi, że kolor syropu będzie piękniejszy). Zmniejsz ogrzewanie i wymieszaj syrop, aż wszystkie kryształy cukru się rozpuszczą. Wlej sok z cytryny. Gotuj syrop przez piętnaście minut.

po upieczeniu deseru wyjmij z niego formę z piekarnika. Polej kyunefe przygotowanym gorącym syropem na wierzchu. Ważny punkt! Nie trzeba wylewać całego syropu na raz, ponieważ deser musi być nim nasączony, ale jednocześnie nie powinno być nadmiaru syropu. Oznacza to, że nie ma potrzeby, aby unosił się w syropie.

posyp Künefe posiekanymi pistacjami i podawaj, aż poczęstunek ostygnie. To jest pyszne! Możesz uzupełnić deser gałką lodów.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Szafran - 310   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Surowy orzech Kalifornijski - 629   kcal/100g
  • Pistacje - 638   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mozzarella - 280   kcal/100g
  • Ciasto - 289   kcal/100g

Podobne przepisy