skład / składniki
metoda gotowania
1. W głębokiej misce rozbijamy jaja kurze. Za pomocą ręcznej trzepaczki zamieniamy je w jednorodną masę.
2. Tutaj wlej mak, wymieszaj. Wysyłamy do lodówki na cztery godziny.
3. Po upływie określonego czasu wlej kefir do mieszanki jajeczno-makowej, wlej cukier. Mieszać.
4. Tutaj przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, zagniataj ciasto. Konsystencja ciasta jest podobna do klasycznego biszkoptu, jak gęsta śmietana.
5. Na pergaminie narysuj okrąg o pożądanej średnicy, połóż na nim 1/4 części ciasta. Wyrównujemy. Kładziemy pergamin na blasze do pieczenia, wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
6. Piec przez około 10-15 minut. W ten sposób pieczemy pozostałe trzy ciasta. Schłodzić w temperaturze pokojowej.
7. Podczas pieczenia ciast i chłodzenia przygotujemy krem. Mleko (około 450 ml) wlewamy do rondla, wysyłamy do ognia. Doprowadzić do wrzenia.
8. Przesiej mąkę do miski, wlej do niej pozostałe mleko, wymieszaj trzepaczką, aż będzie gładka. W mieszaninie nie powinna pozostać ani jedna grudka.
9. Powstałą masę wlewamy do gorącego mleka, ciągle mieszając. Gotuj, aż zgęstnieje, przez 1-2 minuty.
10. Zdejmij z ognia, ostudź. Rozłóż zmiękczone masło w misce, wlej do niego cukier puder, cukier waniliowy i proszek kakaowy. Ubij składniki mikserem na puszystą masę.
11. Partiami dodajemy kremową masę czekoladową do kremu, za każdym razem ubijamy mikserem.
12. Schłodzone ciasta obficie posmaruj kremem. Wierzch i boki ciasta pokrywamy również kremem. Wysyłamy smakołyk do lodówki na noc (8-10 godzin).
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mak (ziarno) - 556 kcal/100g
- Mak - 556 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g