ciasto ministerialne

to ciasto zamieni prostą herbatę w prawdziwą ucztę! Ciasto ministerialne jest bardzo łatwe do przygotowania. Ciasta Makowe, miękkie i delikatne. Krem kremowy, ale z dodatkiem kakao. Okazuje się bardzo smaczny. Przygotowanie takiego ciasta jest dość proste, pomimo czasu gotowania określonego w przepisie. Niech ta liczba nie straszy. Większość czasu to impregnacja ciasta. I przygotowuje się raz lub dwa!
olgaNaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 6 g
tłuszcze 30 % 16 g
węglowodany 59 % 32 g
289 kcal
IG: 13 / 3 / 84

metoda gotowania

czas gotowania: 16 h

1. W głębokiej misce rozbijamy jaja kurze. Za pomocą ręcznej trzepaczki zamieniamy je w jednorodną masę.

2. Tutaj wlej mak, wymieszaj. Wysyłamy do lodówki na cztery godziny.

3. Po upływie określonego czasu wlej kefir do mieszanki jajeczno-makowej, wlej cukier. Mieszać.

4. Tutaj przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, zagniataj ciasto. Konsystencja ciasta jest podobna do klasycznego biszkoptu, jak gęsta śmietana.

5. Na pergaminie narysuj okrąg o pożądanej średnicy, połóż na nim 1/4 części ciasta. Wyrównujemy. Kładziemy pergamin na blasze do pieczenia, wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

6. Piec przez około 10-15 minut. W ten sposób pieczemy pozostałe trzy ciasta. Schłodzić w temperaturze pokojowej.

7. Podczas pieczenia ciast i chłodzenia przygotujemy krem. Mleko (około 450 ml) wlewamy do rondla, wysyłamy do ognia. Doprowadzić do wrzenia.

8. Przesiej mąkę do miski, wlej do niej pozostałe mleko, wymieszaj trzepaczką, aż będzie gładka. W mieszaninie nie powinna pozostać ani jedna grudka.

9. Powstałą masę wlewamy do gorącego mleka, ciągle mieszając. Gotuj, aż zgęstnieje, przez 1-2 minuty.

10. Zdejmij z ognia, ostudź. Rozłóż zmiękczone masło w misce, wlej do niego cukier puder, cukier waniliowy i proszek kakaowy. Ubij składniki mikserem na puszystą masę.

11. Partiami dodajemy kremową masę czekoladową do kremu, za każdym razem ubijamy mikserem.

12. Schłodzone ciasta obficie posmaruj kremem. Wierzch i boki ciasta pokrywamy również kremem. Wysyłamy smakołyk do lodówki na noc (8-10 godzin).

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mak (ziarno) - 556   kcal/100g
  • Mak - 556   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy