pierogi ukraińskie

Piękny przepis na ciasto na pierogi pochodzi z Ukrainy! Moim zdaniem są to najbardziej odpowiednie pierogi, najsmaczniejsze. Niedawno dowiedziałem się, że moje ulubione danie z pierogów przyszło do nas z kuchni tureckiej. Tam nazywano je "Duches-vara". Stopniowo przechodziła do "vara-niki".i dopiero teraz wszyscy znamy je jako pierogi. Najbardziej podoba mi się kulinarny przepis na ukraińskie pierogi.
Maria KruusAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 10 g
tłuszcze 5 % 3 g
węglowodany 77 % 43 g
240 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.

najpierw musisz zagnieść ciasto. Powinno być bardzo fajne. Wymieszaj mąkę z wodą. Możesz dodać mleko miejsce wody. Połóż na nich jajka, szczyptę soli i trochę cukru. Ciasto zwinąć w kulkę i wstawić na pół godziny do lodówki. Następnie wyjmij go i zwiń w warstwę. Powinien być bardzo cienki. Wytnij z niego koła. Ich rozmiar zależy od rodzaju nadzienia, które zamierzasz w nich umieścić. Jeśli są to ziemniaki, koła powinny być większe. W przypadku twarogu można wyciąć małe kółka za pomocą ostrej krawędzi szklanki. Po uformowaniu pierogów należy je zanurzyć w osolonej wrzącej wodzie. Gotuj je przez około 10 minut. Gdy się pojawią, możesz je wyciągnąć. Gorące pierogi skropić masłem, które można łatwo stopić w łaźni wodnej. Takie jedzenie można jeść ze śmietaną, jeśli pierogi z ziemniakami. Jeśli pierogi są z twarogiem, zwykle jemy je z miodem lub dżemem. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy