Szybki dżem z czarnej porzeczki przez maszynę do mięsa na zimę

Szybki dodatek do herbaty lub kawy rano! Dżem porzeczkowy przez maszynę do mięsa jest przygotowywany bardzo szybko, nazywany jest również "pięciominutowym". Daje to zdrowy i smaczny przysmak, który można wykorzystać jako deser na herbatę, a także wykorzystać do przygotowania innych potraw.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 54 g
210 kcal
IG: 9 / 0 / 91

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować porzeczki przez maszynę do mięsa? Aby przygotować, przygotuj niezbędne składniki. Wybierz porzeczki dojrzałe i mocne, nie zwiędłe i przejrzałe. Aby zrobić dżem, potrzebujesz rondla z grubym dnem i maszynki do mięsa.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj czarną porzeczkę do zrobienia dżemu. Posortuj jagody, usuń gałązki, a następnie włóż durszlak i spłucz pod bieżącą wodą. Osusz na ręcznikach papierowych.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przygotuj słoiki na dżem. Dokładnie spłucz je wodą z sodą lub detergentem i wysterylizuj. Można to zrobić w dowolny sposób: w piekarniku, w kuchence mikrofalowej lub na kuchence. Zagotuj również pokrywki osobno.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przygotuj jagody porzeczki przez maszynkę do mięsa z częstym grillem. Lepiej robić to w małych porcjach i być bardzo ostrożnym.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W dużym garnku z grubym dnem (lub rondlu, jeśli gotujesz mniejsze porcje) wlej wodę, dodaj cukier i umieść na kuchence. Doprowadź do wrzenia i gotuj syrop przez pięć minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Spraw, aby ciepło było silne. W syropie włóż czarną porzeczkę przepuszczoną przez maszynę do mięsa, wymieszaj i zagotuj. Zmniejsz ciepło do nieco poniżej średniej i gotuj dżem z czarnej porzeczki przez 15 minut, od czasu do czasu usuwając pianę. Nie zapomnij wymieszać dżemu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ostrożnie wlej dżem z czarnej porzeczki do przygotowanych słoików. Przykryj pokrywkami i sterylizuj przez około 10 minut. Zamknij szczelnie pokrywkami lub jeśli używasz zwykłych, zwiń. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia i umieść w ciemnym, chłodnym miejscu. Świeżo ugotowany dżem jest płynny, ale gdy ostygnie, staje się gęsty.

jeśli gotujesz dżem w małych porcjach, możesz umieścić go w słoikach z pokrywkami i przechowywać w lodówce bez sterylizacji.

taki dżem doskonale uzupełni śniadanie - można go podawać z owsianką, twarogiem, naleśnikami. A poza tym używaj do domowych wypieków lub rozcieńczając wodą, przygotuj pyszny napój.

zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Porzeczka czarna - 38   kcal/100g
  • Porzeczka czarna świeżo mrożona - 44   kcal/100g

Podobne przepisy