skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić zupę jarzynową z klopsikami? Zacznij od przygotowania wszystkich niezbędnych potraw. Weź filet z kurczaka z dowolnej części: klopsiki z piersi okażą się twardsze, z ud - bardziej miękkie i grubsze. Wszystkie warzywa nadają się do tej zupy, najważniejsze jest to, że ich czas gotowania nie przekracza 10 minut. Nie ma potrzeby wcześniejszego rozmrażania, wyjmij je z zamrażarki na początku gotowania. Weź dowolny twardy ser. Olej nadaje się rafinowany bezwonny.
Krok 2:
Obierz i zabrudz ziemniaki, opłucz i pokrój w średnie kostki. Nie powinny być zbyt małe, aby się nie gotowały.
Krok 3:
Zagotuj wodę w pięciolitrowym rondlu, lekko Posol i zanurz w nim pokrojone ziemniaki. Doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu. Następnie gotuj przez 15 minut na średnim ogniu pod przykryciem.
Krok 4:
Podczas gotowania ziemniaków zrób smażenie. Obierz i opłucz cebulę i marchewkę. Zetrzyj marchewki na grubej tarce. Pokrój cebulę w małe kostki. W tej formie warzywa będą szybciej smażone i nadadzą zupie piękny odcień. Ale jeśli nie lubisz cebuli w zupie, zanurz obraną cebulę w bulionie w całości.
Krok 5:
Do smażenia weź patelnię lub głęboką patelnię. Podgrzej patelnię, delikatnie, aby się nie poparzyć, wlej na nią olej roślinny. Ponieważ marchewki gotują się dłużej niż cebula, najpierw usmaż startą marchewkę. Smażyć na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, około 2 minut.
Krok 6:
Gdy marchewki zaczną mięknąć, włóż posiekaną cebulę na patelnię i smaż przez kolejne 3 minuty na średnim ogniu. Pamiętaj, aby mieszać, aby warzywa były równomiernie ugotowane i nie wyschły.
Krok 7:
Przenieś gotową pieczeń do rondla i zagotuj wszystko. Gotuj przez 10 minut na średnim ogniu pod przykryciem.
Krok 8:
Przekręć filet z kurczaka w maszynce do mięsa. Powstałe mięso mielone lekko posolić i doprawić. Uformuj z niego małe klopsiki w kulki. Aby farsz nie przykleił się do rąk, zwilż je ciepłą wodą. Nie rób klopsików większych niż 1,5 cm średnicy. Im są mniejsze, tym bardziej apetycznie wyglądają na talerzu i są przyjemniejsze do jedzenia.
Krok 9:
Jeśli dodałeś cebulę w całości, wyjmij ją teraz. Dodaj klopsiki do zupy. Po ponownym zagotowaniu zupy wyślij warzywa, sól i przyprawy do rondla. Wymieszaj, posmakuj, dodaj, jeśli czegoś brakuje (sól, przyprawy). Po 10 minutach zupa jest gotowa.
zupę należy podawać na gorąco, posypać tartym serem i doprawić kwaśną śmietaną. Lubię taką zupę bez śmietany. Okazuje się lekki i dobrze smakuje. Jeśli weźmiesz świeże warzywa, należy je obrać, dokładnie umyć i pokroić na kawałki według własnego uznania, ale nie mniej niż 2x2 cm.
jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.
ser do tego dania nadaje się każdy-twardy, półtwardy, miękki, jak mozzarella. Najważniejsze jest to, że jest smaczny, wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczów mlecznych i dobrze się topi.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Kurkuma - 325 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Mrożone warzywa - 50 kcal/100g