skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić naleśniki z dyni? Waga dyni jest wskazana w postaci obranej bez skórki. Przed gotowaniem naleśników konieczne jest posiadanie puree z dyni. Nie ma potrzeby kupowania go, ponieważ gotowanie go w domu nie będzie trudne. Aby to zrobić, obierz dynię i pokrój na kawałki, dodaj do niej trochę wody i gotuj, aż stanie się miękka. Następnie spuść z niego wodę.
Krok 2:
Zmiażdż miękką, gotowaną dynię w puree za pomocą blendera lub rozdrabniacza. Jeśli tak nie jest, możesz po prostu przetrzeć kawałki dyni przez sito za pomocą łyżki.
Krok 3:
W pojemniku na ciasto naleśnikowe połącz jajko z kefirem.
Krok 4:
Dodaj sól, cukier, olej roślinny i mąkę. Zagnieść ciasto naleśnikowe.
Krok 5:
Dodaj gotowe puree z dyni do ciasta i wszystko dobrze wymieszaj. Ciasto powinno być płynne. Dostosuj konsystencję do swoich upodobań.
Krok 6:
Rozgrzej patelnię naleśnikową, aż będzie gorąca i wlej trochę ciasta naleśnikowego. Gotuj naleśnik przez minutę, aby na wierzchu zaczęły pojawiać się bąbelki.
Krok 7:
Następnie odwróć naleśnik szpatułką i pozwól mu usmażyć i z drugiej strony na złoty kolor. Wyjmij gotowe naleśniki na osobny talerz. W ten sposób upiecz naleśniki z całego ciasta. Smacznego!
jeśli chcesz spróbować czegoś nowego i niezwykłego, proponuję ugotować takie naleśniki z dodatkiem dyni.
naleśniki z dyni są bardzo delikatne z lekkim posmakiem orientalnych słodyczy. A jasny pomarańczowy kolor rozweseli wszystkich, bez wyjątku.
dania z dyni są bardzo istotne poza sezonem. Miąższ dyni jest bardzo bogaty w żelazo, którego brak w organizmie powoduje senność i zmęczenie.
jeśli podążasz za figurą i chcesz ugotować nie tylko zdrowe naleśniki dyniowe, ale także pyszne, polecam zastąpić mąkę pszenną płatkami owsianymi.
gotowe naleśniki najlepiej podawać na ciepło, z dodatkiem kwaśnej śmietany lub dżemu.
jak siedzisz, nie ma nic skomplikowanego w robieniu naleśników dyniowych. Gotuj dla zdrowia!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Dynia - 29 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g