skład / składniki
metoda gotowania
borowiki dokładnie spłucz wodą, osusz je, wrzucając do durszlaka. Pokrój grzyby wzdłuż na małe plasterki.
obierz szalotki i czosnek i spłucz. Cebulę pokroić w kostkę, a ząbek czosnku drobno posiekać nożem.
filet wołowy opłucz pod bieżącą wodą i osusz, a następnie pokrój na średnie kawałki.
na głęboką patelnię wlej połowę oliwy z oliwek, podgrzej i przenieś kawałki wołowiny. Dopraw mięso połową porcji soli. Piecz wołowinę na średnim ogniu przez 3-4 minuty, aby mięso pozostało soczyste w środku, różowawe. Następnie wyjmij kawałki mięsa z patelni i przenieś je na talerz.
na tej samej patelni, na której smażono mięso, dodaj resztę oliwy z oliwek. Następnie włóż posiekaną szalotkę i smaż ją przez około minutę, aż będzie miękka, ciągle mieszając, aby się nie przypaliła. Następnie włóż borowiki i posiekany czosnek. Gotuj grzyby na patelni przez 10 minut, ciągle mieszając, aż płyn wydzielany przez grzyby wyparuje.
posyp grzyby mąką i wymieszaj. Następnie wlej bulion mięsny (najlepiej wołowinę) na patelnię i zagotuj na średnim ogniu. Następnie dopraw grzyby pozostałą solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Zmniejsz ogień do niskiego i gotuj na wolnym ogniu zawartość patelni przez około 5 minut, pod przykryciem.
następnie dodaj musztardę Dijon i śmietanę do duszonych grzybów, a następnie dokładnie wymieszaj grzyby z powstałym sosem.
umieść smażone kawałki wołowiny na patelni, wymieszaj je z borowikami i sosem śmietanowym, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez około 5 minut, aby wszystkie smaki się wymieszały.
mięso z borowikami w sosie śmietanowym jest gotowe! Przełóż na talerz i udekoruj posiekaną natką pietruszki. Jako dodatek ugotuj spaghetti lub makaron fettuccine.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Borowiki świeże - 34 kcal/100g
- Białe smażone - 162 kcal/100g
- Białe marynowane - 24 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Szalotka - 72 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Wołowina-polędwica (stek) - 189 kcal/100g
- Wołowina-polędwica (rostbef) - 381 kcal/100g
- Bulion mięsny - 34 kcal/100g
- Musztarda Dijon - 143 kcal/100g