mięso z grzybami w śmietanie

smak borowików w tym daniu jest po prostu pyszny! Mięso z grzybami w śmietanie to szybki i łatwy przepis, idealny na obiad lub rodzinny obiad. Wyraźny smak borowików i sos na bazie śmietany doskonale uzupełniają soczyste kawałki przepysznej gulaszu wołowego. A aromat, który emanuje tym naprawdę wykwintnym daniem, podbije każdego smakosza.
valeriyaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 8 g
tłuszcze 48 % 10 g
węglowodany 14 % 3 g
131 kcal
IG: 67 / 0 / 33

metoda gotowania

czas gotowania: 50 min

borowiki dokładnie spłucz wodą, osusz je, wrzucając do durszlaka. Pokrój grzyby wzdłuż na małe plasterki.

obierz szalotki i czosnek i spłucz. Cebulę pokroić w kostkę, a ząbek czosnku drobno posiekać nożem.

filet wołowy opłucz pod bieżącą wodą i osusz, a następnie pokrój na średnie kawałki.

na głęboką patelnię wlej połowę oliwy z oliwek, podgrzej i przenieś kawałki wołowiny. Dopraw mięso połową porcji soli. Piecz wołowinę na średnim ogniu przez 3-4 minuty, aby mięso pozostało soczyste w środku, różowawe. Następnie wyjmij kawałki mięsa z patelni i przenieś je na talerz.

na tej samej patelni, na której smażono mięso, dodaj resztę oliwy z oliwek. Następnie włóż posiekaną szalotkę i smaż ją przez około minutę, aż będzie miękka, ciągle mieszając, aby się nie przypaliła. Następnie włóż borowiki i posiekany czosnek. Gotuj grzyby na patelni przez 10 minut, ciągle mieszając, aż płyn wydzielany przez grzyby wyparuje.

posyp grzyby mąką i wymieszaj. Następnie wlej bulion mięsny (najlepiej wołowinę) na patelnię i zagotuj na średnim ogniu. Następnie dopraw grzyby pozostałą solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Zmniejsz ogień do niskiego i gotuj na wolnym ogniu zawartość patelni przez około 5 minut, pod przykryciem.

następnie dodaj musztardę Dijon i śmietanę do duszonych grzybów, a następnie dokładnie wymieszaj grzyby z powstałym sosem.

umieść smażone kawałki wołowiny na patelni, wymieszaj je z borowikami i sosem śmietanowym, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez około 5 minut, aby wszystkie smaki się wymieszały.

mięso z borowikami w sosie śmietanowym jest gotowe! Przełóż na talerz i udekoruj posiekaną natką pietruszki. Jako dodatek ugotuj spaghetti lub makaron fettuccine.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Borowiki świeże - 34   kcal/100g
  • Białe smażone - 162   kcal/100g
  • Białe marynowane - 24   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Szalotka - 72   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Wołowina-polędwica (stek) - 189   kcal/100g
  • Wołowina-polędwica (rostbef) - 381   kcal/100g
  • Bulion mięsny - 34   kcal/100g
  • Musztarda Dijon - 143   kcal/100g

Podobne przepisy