skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Odmierz składniki.
Krok 2:
Moczyć jęczmień perłowy przez 2-3 godziny w zimnej wodzie. Następnie spuść wodę, wlej nową wodę i gotuj płatki przez około 30 minut, aż będą w połowie ugotowane.
Krok 3:
Opłucz wołowinę, zalej wodą, dodaj sól, liście laurowe, ziele angielskie. Gotuj do całkowitego ugotowania, okresowo usuwając pianę.
Krok 4:
Szynkę i wieprzowinę pokroić w kostkę.
Krok 5:
Pokrój ogórki na małe kostki.
Krok 6:
Smażyć na oleju roślinnym z koncentratem pomidorowym przez około 3 minuty.
Krok 7:
Ziemniaki obrać i pokroić w małe plasterki.
Krok 8:
Wyjmij mięso z bulionu i pokrój na małe kawałki.
Krok 9:
Włóż mięso do bulionu, dodaj ziemniaki, szynkę i gotowaną wołowinę.
Krok 10:
Dodaj jęczmień. Gotuj wszystko razem przez 15 minut.
Krok 11:
Umieść smażony ogórek na patelni.
Krok 12:
Gotuj, mieszając, przez kolejne 15 minut.
Krok 13:
Pozostaw mieszankę do zaparzenia pod pokrywką przez 10 minut i wlej do talerzy, dodając do każdej 1 łyżkę.l oliwki i plasterek cytryny.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Kasza perłowa - 340 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Oliwki - 115 kcal/100g
- Szynka - 270 kcal/100g
- Szynka wołowa - 133 kcal/100g
- Szynka gotowana - 282 kcal/100g
- Surowa szynka - 270 kcal/100g
- Kiełbasa szynkowa - 242 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ogórki kiszone - 11 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Bujenina - 233 kcal/100g