skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę Achichuk? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki potrzebne do przygotowania sałatki. Pomidory wybierz soczyste, nie mięsiste i gęste. Tym razem wziąłem pomidory koktajlowe w ilości 5-6 sztuk. Są większe niż pomidory koktajlowe i mniejsze niż zwykłe pomidory. Mają bogaty słodkawy smak, dzięki czemu gotowa sałatka jest bardzo smaczna.
Krok 2:
Opłucz pomidory pod bieżącą zimną wodą. Osusz je papierowymi serwetkami, aby usunąć pozostałe krople wody. Pokrój każdego pomidora na pół i usuń punkty mocowania łodygi.
Krok 3:
Pokrój pomidory w plasterki niezbyt duże. W razie potrzeby możesz pokroić w bardzo cienkie plasterki. Wyślij kawałki do głębokiej miski o odpowiedniej wielkości.
Krok 4:
Obierz cebulę i spłucz. Usuń również resztki wody za pomocą ręcznika kuchennego lub ściereczki. Aby sałatka wyglądała jaśniej, użyłem połowy czerwonej cebuli i połowy zwykłej cebuli. Pokrój cebulę w cienkie półpierścienie i wyślij do pomidorów.
Krok 5:
Opłucz bazylię, osusz i drobno posiekaj. Z ziół można użyć pietruszki, kolendry lub piór szczypiorku. Dodaj zielenie do wszystkich składników.
Krok 6:
Sól do smaku, pieprz mieloną papryką i dokładnie wymieszaj. Odstaw na około minutę lub dwie, ponownie wymieszaj i podawaj.
Krok 7:
Bardzo smaczne oprócz dań mięsnych.
Sałatka Achichuk należy do kuchni uzbeckiej. Nie doprawia się go majonezem, masłem ani jogurtem.
jeśli przygotowujesz Achichuk do grilla, pamiętaj, że proporcje cebuli i pomidorów lepiej zrobić 1:1. Jeśli sałatka jest przygotowywana na tłusty pilaw, zwiększ liczbę pomidorów.
użyj strąka chili, jeśli lubisz pikantne potrawy. Pokrój go w małe pierścienie i wyślij do salaterki w kroku 5. Alternatywnie użyj płatków mielonego chili i wyślij je do wszystkich składników w kroku 6.
smacznego!
aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g