skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z wędzonym serem i pomidorami? Przygotuj składniki. Głównymi i niezmiennymi składnikami są pomidory i wędzony ser. Ser można wziąć topioną kiełbasę, wędzony ser warkoczowy lub wędzony suluguni. Dodatkowo do sałatki można dodać trochę czosnku i dowolne ulubione warzywa (mam koperek), a zamiast dużych pomidorów użyć wiśni.
Krok 2:
Zetrzyj ser na grubej tarce lub pokrój w drobną kostkę, według własnego uznania. Wyślij przygotowany wędzony ser do głębokiej salaterki.
Krok 3:
Umyj pomidory. W razie potrzeby możesz usunąć skórkę z pomidorów. Aby to zrobić, wykonaj nacięcie w kształcie krzyża z boku łodygi, zalej pomidory wrzącą wodą i natychmiast zanurz w zimnej wodzie. Skórka z pomidora jest bardzo łatwa do usunięcia. Pokrój pomidory w kostkę, po usunięciu nasion i nadmiaru soku, aby sałata nie była wodnista. Jeśli pomidor jest mięsisty i nie daje dużo płynu, nie musisz niczego usuwać. Wyślij pokrojonego pomidora do salaterki.
Krok 4:
Posortuj warzywa, Usuń twarde części łodyg (jeśli są). Następnie umyj warzywa pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Przygotowane warzywa (mam gałązki młodego koperku) drobno posiekaj i przenieś do salaterki.
Krok 5:
Dobrze wymieszaj sałatkę z wędzonym serem i pomidorami, dopraw majonezem. Nie musisz solić. Do sałatki można dodać świeżo zmielony czarny pieprz.
smak pomidorów w tej pozornie prostej sałatce, dzięki wędzonemu serowi, ujawnia się w nowy sposób.
taka sałatka z wędzonym serem i pomidorami byłaby świetnym dodatkiem do śniadania lub kolacji, a także może być świetną opcją na lekką przekąskę w dni powszednie.
jeśli uważasz, że ta sałatka jest zbyt prosta, możesz ją uzupełnić gotowanym mięsem z kurczaka lub wędzoną kiełbasą, możesz również dodać kukurydzę w puszkach, krakersy, a nawet ananasy. Z drobnymi dodatkami i ładną porcją sałatka z wędzonym serem i pomidorami może zająć honorowe miejsce na świątecznym stole.
smacznego!
majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
domowe przepisy na majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Ser wędzony - 270 kcal/100g