skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj określone składniki do przygotowania śledzia w musztardzie. Zrobię skróconą wersję jednego śledzia. Aby przygotować taki śledź, lepiej wziąć świeżą rybę. Jeśli nie jest to możliwe, mrożony śledź należy najpierw rozmrozić, pozostawiając na stole w temperaturze pokojowej. Dwa rodzaje musztardy - jeden prosty (mój jest rosyjski, ale możesz wziąć musztardę gotowaną w domu, jest "bardziej zły"), a drugi w ziarnach.
Krok 2:
Rozmrożone ryby umyć i osuszyć. Odetnij głowę i ogon, pozbądź się wnętrzności. Następnie oddziel filety od grzbietu, usuń kości i skórę. Obrane filety śledziowe włożyć do głębokiej miski. Filet jest najpierw umieszczany w całości (dla wygody pokroiłem na dwie części), a następnie zostanie pokrojony na kawałki.
Krok 3:
Przygotowany filet rybny zalać litrem wody, dodać łyżkę soli, wymieszać. Solanka powinna zakrywać wszystkie ryby. Pozostaw śledzie w tej solance na około 2 godziny. Włożyłem ryby w solance do lodówki.
Krok 4:
W osobnej misce wymieszaj 2 rodzaje musztardy, cukier, olej roślinny i sok z cytryny. Dokładnie wymieszaj. Po upływie dwóch godzin odcedź solankę z ryby i pokrój ją na małe kawałki, które wygodnie będzie wziąć na przykład widelcem.
Krok 5:
Polej śledzie przygotowanym dressingiem, wymieszaj wszystko. Włóż rybę do lodówki na 6-8 godzin do marynowania. Marynata powinna przykryć całą rybę, aby każdy kawałek był dobrze marynowany.
Krok 6:
Gotowy śledź w musztardzie podawany na zimno to zimna przekąska, która świetnie komponuje się z ziemniakami gotowanymi w dowolny sposób. Warto jednak przypomnieć, że Śledź w musztardzie nie podlega długotrwałemu przechowywaniu, aby uniknąć kłopotów, takie danie należy spożywać jak najszybciej.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śledź w oleju roślinnym - 301 kcal/100g
- Śledź w śmietanie - 97 kcal/100g
- Śledź w sosie pomidorowym - 159 kcal/100g
- Śledzie wędzone na gorąco - 215 kcal/100g
- Śledzie marynowane - 192 kcal/100g
- Śledź świeży - 161 kcal/100g
- Śledzie solone - 217 kcal/100g
- Musztarda jadalnia - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Musztarda Dijon - 143 kcal/100g