pomarańcze z deserem cynamonowym

niezwykle smaczny i prosty deser w pośpiechu! Pomarańcze cynamonowe są łatwe do przygotowania. Potrzebujesz tylko trzech składników, nie licząc przypraw. Zamiast cukru możesz użyć miodu lub słodzika. To danie tworzy nastrój noworoczny o każdej porze roku!
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 93 % 13 g
54 kcal
IG: 58 / 0 / 42

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić pomarańcze cynamonowe? Przygotuj jedzenie. Do tego deseru idealne są "nieudane" pomarańcze-kwaśne, małe, lekko zwiędłe. Do tego rodzaju deserów wolę brać cukier trzcinowy-nadaje potrawie wyraźny karmelowy smak. Ale bierzesz każdy. Możesz zmienić ilość cynamonu według własnego uznania.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze umyj pomarańcze pod bieżącą wodą, najlepiej sodą-owoce są zwykle woskowane, aby dłużej się nie psowały. Chociaż nie potrzebujemy skórki, podczas krojenia część substancji może dostać się na produkt. Teraz pokrój pomarańczę. Wolałam pokroić w cienkie plasterki, ale można je powiększyć. Lub możesz najpierw obrać pomarańczę, a dopiero potem pokroić ją w plasterki. Ale łatwiej jest ciąć ze skórką.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Teraz obierz każdy plasterek (chyba że wcześniej obierałeś pomarańczę). Zrób to na talerzu, cały sok, który kapie z pomarańczy, będziemy potrzebować.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz w ten sposób wszystkie pomarańczowe plasterki. Następnie możesz pokroić je na połówki lub ćwiartki, dzięki czemu wygodniej będzie je jeść. Zostawiłam w całości. Przenieś kliny na półmisek w jednej warstwie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wyciśnij sok z cytryny, usuń pestki i odmierz 2 łyżki soku. Teraz musimy zdobyć sok pomarańczowy. Użyj soku, który wyróżnił się podczas czyszczenia zrazików. A także wyciśnij go z brzydkich plasterków i wierzchołków. Potrzebujemy takiej ilości soku pomarańczowego jak cytryna - 2 łyżki stołowe.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wymieszaj cukier, cynamon i oba rodzaje soku w osobnej misce. Dobrze wymieszaj i odstaw na chwilę, aby kryształy cukru całkowicie się rozpuściły.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej pomarańczowe plasterki powstałą mieszanką. Łyżką dobrze rozprowadź sok na wszystkich kawałkach. Odstaw deser na chwilę, aby pomarańcza wchłonęła wszystkie smaki i podaj go do stołu.

na początku byłam sceptycznie nastawiona do przepisu - takie proste, czy będzie pyszne? Ale SOS cynamonowy naprawdę uratował kwaśne pomarańcze! Jedli wszystko bez reszty.
grejpfrut można również podawać w ten sam sposób.
zamiast soku z cytryny możesz wziąć sok z limonki.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g

Podobne przepisy