skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić pomarańcze cynamonowe? Przygotuj jedzenie. Do tego deseru idealne są "nieudane" pomarańcze-kwaśne, małe, lekko zwiędłe. Do tego rodzaju deserów wolę brać cukier trzcinowy-nadaje potrawie wyraźny karmelowy smak. Ale bierzesz każdy. Możesz zmienić ilość cynamonu według własnego uznania.
Krok 2:
Dobrze umyj pomarańcze pod bieżącą wodą, najlepiej sodą-owoce są zwykle woskowane, aby dłużej się nie psowały. Chociaż nie potrzebujemy skórki, podczas krojenia część substancji może dostać się na produkt. Teraz pokrój pomarańczę. Wolałam pokroić w cienkie plasterki, ale można je powiększyć. Lub możesz najpierw obrać pomarańczę, a dopiero potem pokroić ją w plasterki. Ale łatwiej jest ciąć ze skórką.
Krok 3:
Teraz obierz każdy plasterek (chyba że wcześniej obierałeś pomarańczę). Zrób to na talerzu, cały sok, który kapie z pomarańczy, będziemy potrzebować.
Krok 4:
Obierz w ten sposób wszystkie pomarańczowe plasterki. Następnie możesz pokroić je na połówki lub ćwiartki, dzięki czemu wygodniej będzie je jeść. Zostawiłam w całości. Przenieś kliny na półmisek w jednej warstwie.
Krok 5:
Wyciśnij sok z cytryny, usuń pestki i odmierz 2 łyżki soku. Teraz musimy zdobyć sok pomarańczowy. Użyj soku, który wyróżnił się podczas czyszczenia zrazików. A także wyciśnij go z brzydkich plasterków i wierzchołków. Potrzebujemy takiej ilości soku pomarańczowego jak cytryna - 2 łyżki stołowe.
Krok 6:
Wymieszaj cukier, cynamon i oba rodzaje soku w osobnej misce. Dobrze wymieszaj i odstaw na chwilę, aby kryształy cukru całkowicie się rozpuściły.
Krok 7:
Wlej pomarańczowe plasterki powstałą mieszanką. Łyżką dobrze rozprowadź sok na wszystkich kawałkach. Odstaw deser na chwilę, aby pomarańcza wchłonęła wszystkie smaki i podaj go do stołu.
na początku byłam sceptycznie nastawiona do przepisu - takie proste, czy będzie pyszne? Ale SOS cynamonowy naprawdę uratował kwaśne pomarańcze! Jedli wszystko bez reszty.
grejpfrut można również podawać w ten sam sposób.
zamiast soku z cytryny możesz wziąć sok z limonki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g