skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z rukoli i tuńczyka w puszce? Przygotuj wszystkie produkty wskazane w przepisie. Możesz zmienić objętość i skład zieleni według własnych upodobań i preferencji.
Krok 2:
Obierz marchewki i cebulę. Jeśli to możliwe, weź cebulę czerwoną, szalotkę lub białą. Te trzy odmiany mają łagodny smak i świetnie nadają się do mieszanek warzywnych. Opłucz liście kapusty pekińskiej, rukolę i warzywa w czystej wodzie i dobrze osusz ręcznikiem kuchennym lub papierowymi serwetkami. Na produktach nie powinno być nadmiaru wody.
Krok 3:
Pokrój kapustę pekińską w cienkie paski, jak na zdjęciu i wyślij do głębokiej salaterki.
Krok 4:
Zetrzyj marchewki na grubej tarce lub tarce do koreańskich sałatek. Dodaj do kapusty.
Krok 5:
Następnie wyślij rukolę. Zamiast rukoli możesz dodać do sałatki dowolne liście sałaty. Mogą to być liście szpinaku, sałata korzeniowa, góra lodowa i tak dalej.
Krok 6:
Pokrój cebulę w cienkie pióra lub półpierścienie. Umieść tuńczyka w puszce i cebulę w salaterce. Staraj się zachować integralność kawałków ryby, aby przy dalszym mieszaniu tuńczyk nie zamienił się w owsiankę.
Krok 7:
Wyjmij oliwki z solanki i dodaj do sałatki. Owoce o różnych kolorach wyglądają pięknie i apetycznie.
Krok 8:
Posolić gotową sałatkę do smaku, dodać mieloną paprykę i drobno posiekane świeże zioła. Skrop odrobiną oliwy lub oleju roślinnego i sokiem z cytryny.
Krok 9:
Przed podaniem delikatnie wymieszaj sałatkę. Gotowe!
sałatka ze świeżymi ziołami, jarmużem i tuńczykiem w puszce jest niezwykle zdrowa. Zawiera wiele witamin potrzebnych ludzkiemu organizmowi.
Tuńczyk w puszce zawiera kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, które są przyjazne dla układu sercowo-naczyniowego. Z kolei wysoka zawartość witamin B6 i B12 wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.
tuńczyk ma niską kaloryczność, więc jest idealny dla tych, którzy podążają za swoją sylwetką. Dodaje się go do wszelkiego rodzaju sałatek warzywnych, robi kanapki z tuńczykiem na przekąskę, dodaje do zup i tak dalej.
smacznego!
wstrząśnij puszką przed zakupem. Im więcej płynu, tym mniej ryb.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Oliwki - 115 kcal/100g
- Kapusta pekińska - 16 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Rukola - 25 kcal/100g
- Tuńczyk w puszce we własnym soku - 96 kcal/100g