skład / składniki
metoda gotowania
zanim zaczniesz, musisz przygotować mieszaninę alkoholu i wody, z doświadczeniem powiem, że doskonała Becherovka z bimbru zbożowego, zwłaszcza jęczmienia. Przyprawy takie jak pieprz, kardamon, cynamon należy zmielić w moździerzu, ale nie w kurzu, najważniejsze jest to, że przyprawy nadają swój aromat. Wlej wszystkie przyprawy do słoika, wlej alkohol, dobrze wymieszaj i wyślij do zaparzenia. Czas nalegania zależy od twojej cierpliwości, polecam od 7-10 dni.
gdy aromatyczny napar do bechery jest gotowy, przefiltruj przez kilka warstw gazy. Robimy Syrop z cukru i wody, ilość cukru można zwiększyć, wszystko zależy od tego, jak słodki chcesz uzyskać Becherovkę. Uwielbiam pić z butelki, jestem zadowolony z poziomu słodyczy nieco poniżej średniej. Wlej syrop do aromatycznego naparu, wymieszaj. Teraz domowa Becherovka powinna odpoczywać przez co najmniej 2-3 dni, polecam poczekać tydzień, w tym czasie wytrąci się. Po odpoczynku spuszczamy Becherovkę z osadu lub filtrujemy przez filtr bawełniany.
Becherovka w domu jest gotowa! Po pierwszym przygotowaniu sam zdecydujesz, które przyprawy dodać więcej, które zmniejszyć, co dodać nowe. Smak tego likieru ziołowego jest zrównoważony, każda przyprawa jest otwierana osobno iw tym samym momencie uzupełniają się nawzajem, dobrze jest wypić szklankę przed obiadem lub na łonie natury.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Anyż - 337 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Kardamon - 311 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Skórka pomarańczowa - 97 kcal/100g
- Alkohol - 221 kcal/100g