skład / składniki
Metoda gotowania
nasiona anyżu wydzielają olejki eteryczne, które pomagają poprawić trawienie. Ponadto ma właściwości dezynfekujące.
nalewka anyżowa nie ma koloru, ale ma bogaty aromat i lekko słodki smak.
powiem ci trzy różne przepisy na przygotowanie nalewki anyżowej.
przepis pierwszy.
nasiona anyżu są zawijane w woreczek z tkaniny i wkładane do butelki. Następnie wlewa się tam wódkę i nalega na co najmniej tydzień, a najlepiej dwa.
aby worek anyżu nie wyskakiwał, możesz umieścić tam mały kamyk.
przepis drugi.
wymienione składniki wkłada się do pojemnika o wymaganej wielkości, wlewa wódką i nalega na około dwa tygodnie.
przepis trzeci. Jest to sposób przygotowania nie tyle samej nalewki, co jej odmiany.
nasiona anyżu wlewa się wódką i nalega.
z cukru i wody należy przygotować syrop cukrowy, który miesza się na gorąco z odcedzoną nalewką, dodaje przyprawy i skórkę pomarańczową. Nalegaj w odpowiednim pojemniku przez około 4 dni, okresowo wstrząsając.
jest następnie butelkowany i czeka przez sześć miesięcy na ostateczną gotowość.
nalewkę anyżową należy schłodzić przed użyciem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Anyż - 337 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kminek - 333 kcal/100g
- Wódka - 235 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Skórka pomarańczowa - 97 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g