skład / składniki
metoda gotowania
Sałatka z zaledwie kilku składników, prosta, szybka w przygotowaniu, a jednocześnie zaskakująco smaczna. Taka sałatka nie wymaga doprawiania olejem ani sosem. Jego dressingiem jest sok pomidorowy, którego wyróżnia się bardzo dużo. Achik Chuchuk nie bez powodu podaje się z pilawem, ponieważ ta sałatka poprawia trawienie i pomaga wchłonąć tłuste potrawy. Pilaw podawany razem z sałatką będzie lśnił nowymi odcieniami smaku.
istnieje wiele przepisów na przygotowanie tej sałatki, czasami dodaje się do niej cienko pokrojone ogórki lub ostrą papryczkę chili. Zdarza się, że dodają przyprawy i świeże zioła, na przykład kolendrę lub bazylię. Ale często w sałatce są tylko pomidory i cebula doprawione solą. Nie zaszkodzi również dodać niewielką ilość czarnego pieprzu do sałatki, zwłaszcza jeśli jest świeżo zmielony.
pomidory do tej Uzbeckiej sałatki wybierają dojrzałe i soczyste. Im smaczniejsze pomidory, tym oczywiście smaczniejsza sałatka. Możesz wziąć zwykłą cebulę lub zastąpić ją czerwoną.
przygotuj Achik Chuchuk najlepiej tuż przed końcem gotowania pilawu. 15-20 minut.
więc umyj pomidory pod bieżącą wodą, a następnie wytrzyj do sucha ręcznikiem. Usuń łuskę z cebuli. Pomidory kroimy w cienkie plasterki, a cebulę kroimy w ćwiartki pierścieni. Jeśli jest kilka małych cebul, pokrój je na półpierścienie. Ważnym punktem jest cięcie cebuli i pomidorów tuż nad salaterką, ponieważ sok w tej sałatce jest najważniejszym składnikiem. I jeszcze jeden punkt, na który należy zwrócić uwagę, pokrój zarówno pomidory, jak i cebulę tak cienko, jak to możliwe.
następnie sól sałatkę, posyp świeżo zmielonym czarnym pieprzem, delikatnie wymieszaj. Odstaw sałatkę na 10-15 minut, a następnie możesz podać ją na stole. Oczywiście z pachnącym gorącym pilawem!
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g