deser owocowy z jabłek ze śmietaną i miętą

Szybki i zdrowy deser w sam raz na śniadanie. Zamiast kwaśnej śmietany można użyć jogurtu naturalnego bez dodatków i barwników. A także jogurt grecki lub krem twarogowy.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 2 g
tłuszcze 22 % 5 g
węglowodany 70 % 16 g
122 kcal
IG: 38 / 0 / 63

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

do przygotowania deseru potrzebujemy jabłek, kwaśnej śmietany lub jogurtu), skondensowanego mleka, soku z cytryny.

1. Jabłka obrać, usunąć rdzeń, pokroić w plasterki. Na deser lepiej jest użyć soczystych słodko-kwaśnych odmian - Seven, Granny Smith i podobnych o jasnym wyraźnym smaku.

2. Skrop plasterki jabłek sokiem z cytryny, aby się nie ściemniały i wymieszaj.

3. Umieść owoce w misce do ubijania. Dodaj skondensowane mleko do jabłek i ubij wszystko blenderem, aż będzie gładkie.

4. Połóż 2 łyżki na dnie śmietany. l mus jabłkowy, połóż 3 łyżki na wierzchu. l kwaśna śmietana, a następnie kolejne 2 łyżki. l mus jabłkowy. Naprzemiennie warstwy, aż skończą się składniki.

5. Udekoruj deser liśćmi mięty na wierzchu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g

Podobne przepisy