deser owocowy z jabłek ze śmietaną i miętą
skład / składniki
2
porcje:
metoda gotowania
do przygotowania deseru potrzebujemy jabłek, kwaśnej śmietany lub jogurtu), skondensowanego mleka, soku z cytryny.
1. Jabłka obrać, usunąć rdzeń, pokroić w plasterki. Na deser lepiej jest użyć soczystych słodko-kwaśnych odmian - Seven, Granny Smith i podobnych o jasnym wyraźnym smaku.
2. Skrop plasterki jabłek sokiem z cytryny, aby się nie ściemniały i wymieszaj.
3. Umieść owoce w misce do ubijania. Dodaj skondensowane mleko do jabłek i ubij wszystko blenderem, aż będzie gładkie.
4. Połóż 2 łyżki na dnie śmietany. l mus jabłkowy, połóż 3 łyżki na wierzchu. l kwaśna śmietana, a następnie kolejne 2 łyżki. l mus jabłkowy. Naprzemiennie warstwy, aż skończą się składniki.
5. Udekoruj deser liśćmi mięty na wierzchu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g