dżem z wiciokrzewu
skład / składniki
15
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki
Krok 2:
Umyte jagody mieszamy z żelującym cukrem
Krok 3:
Oprócz niego mieszamy jeszcze kilka łyżek zwykłego krewnego. Wymieszaj składniki, zwijając jagody w cukrze.
Krok 4:
Dajemy trochę czasu, w którym wiciokrzew powinien wypuścić soki
Krok 5:
Włącz kuchenkę i gotuj jagody we własnym soku
Krok 6:
W gotowanej cieczy rozpuść resztę cukru. Wymieszaj to.
Krok 7:
Ponownie zagotuj mieszaninę.
Krok 8:
. Następnie trzymaj pojemnik w ogniu przez ostatnie 3 minuty, aktywnie mieszając szpatułką lub łyżką stołową, usuwając piankę.
Krok 9:
. Wlej gorącą masę dżemu do gotowanych słoików. Zwijamy je i schładzamy, dżem wiciokrzewu daje doskonały. Na pewno się o tym przekonasz. Musisz tylko pozwolić mu ostygnąć i zadbać o przechowywanie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wiciokrzew - 30 kcal/100g
- Cukier żelujący - 398 kcal/100g