dżem z wiciokrzewu

delikatny, soczysty i dobrze smakuje! Ogrzeje cię w zimowe mrozy! Zwykle prawie wszystkie zapasy wiciokrzewu spędzam na robieniu dżemu, który jest bardzo kochany w naszej rodzinie.
elena DAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 54 g
216 kcal
IG: 7 / 0 / 93

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyte jagody mieszamy z żelującym cukrem

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Oprócz niego mieszamy jeszcze kilka łyżek zwykłego krewnego. Wymieszaj składniki, zwijając jagody w cukrze.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dajemy trochę czasu, w którym wiciokrzew powinien wypuścić soki

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włącz kuchenkę i gotuj jagody we własnym soku

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W gotowanej cieczy rozpuść resztę cukru. Wymieszaj to.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ponownie zagotuj mieszaninę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    . Następnie trzymaj pojemnik w ogniu przez ostatnie 3 minuty, aktywnie mieszając szpatułką lub łyżką stołową, usuwając piankę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    . Wlej gorącą masę dżemu do gotowanych słoików. Zwijamy je i schładzamy, dżem wiciokrzewu daje doskonały. Na pewno się o tym przekonasz. Musisz tylko pozwolić mu ostygnąć i zadbać o przechowywanie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wiciokrzew - 30   kcal/100g
  • Cukier żelujący - 398   kcal/100g

Podobne przepisy