dżem agrestowy z pomarańczą na zimę przez maszynę do mięsa

pyszny dżem z pomarańczy i agrestu przez maszynę do mięsa! Agrest to nie tylko bardzo smaczna i słodka jagoda, ale także bardzo zdrowa. Gospodynie domowe używają różnych sposobów przygotowania tej jagody na zimę. Istnieje również wiele przepisów na dżem. Najciekawszym i najbardziej udanym jest dżem agrestowy z pomarańczą.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 50 g
196 kcal
IG: 12 / 0 / 88

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić taki dżem? Istnieje kilka przepisów na dżem agrestowy z pomarańczą. Możesz to zrobić w szybki sposób, bez gotowania, z gotowaniem, z zielonego agrestu lub czerwonego, z dodatkiem innych owoców. W każdym razie otrzymasz smaczny i zdrowy dżem. Przygotuj składniki na dżem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Agrest może być używany w dowolnej odmianie i kolorze, zgodnie z życzeniem i smakiem. Dobrze myjemy jagody pod bieżącą wodą, wrzucamy agrest do durszlaka, pozwalamy wodzie całkowicie spłynąć. Usuwamy uszkodzone i pokryte szarym nalotem jagody, ogony agrestu należy odciąć po obu stronach. Dżem można gotować z mrożonego agrestu, przygotowując go przed zamrożeniem. Wtedy pozostaje tylko go rozmrozić.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pomarańcze nie tylko nadają dżemowi bogaty smak, ale także sprawiają, że ten przysmak jest zdrowszy i bogatszy w witaminy. Aby smak cytrusów w dżemie był jaśniejszy, lepiej jest użyć ich do przygotowania tego przysmaku ze skórką. Jednak pomarańcze mają specyficzną gorycz, której łatwo się pozbyć. Wystarczy umyć je szczotką i mydłem pod bieżącą wodą, probanshite we wrzącej wodzie przez 15 minut lub zalać zimną wodą i pozostawić na 12 godzin.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie pokrój pomarańcze ze skórką na duże kawałki, usuń nasiona. Pomarańcze wraz z agrestem przechodzą przez maszynę do mięsa. Możesz użyć blendera. W zależności od preferencji smakowych składniki dżemu można przekształcić w puree o galaretowatej konsystencji lub zagęścić kawałkami jagód i owoców. Masę jagodowo-owocową przenosimy na patelnię lub głębokie emaliowane naczynia. Wlej odmierzoną ilość cukru. Mieszać.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włącz ogień, zagotuj na wolnym ogniu, ciągle mieszając i gotuj przez około 20 minut. Układamy dżem na wcześniej przygotowanych słoikach, umytych i wysterylizowanych, zwijamy sterylnymi pokrywkami. Owinąć słoiki ciepłym kocem i pozostawić do całkowitego ostygnięcia w temperaturze pokojowej.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Usuń dżem do przechowywania w chłodnym miejscu lub podawaj. Dzięki cytrusom, które działają również jako dodatkowy środek konserwujący, dżem jest przechowywany przez długi czas. Smacznego!

agrest i pomarańcza świetnie się ze sobą łączą i harmonizują. Okazuje się pyszny przysmak z przyjemnymi nutami cytrusów i delikatną kwaskowatością na podniebieniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Agrest - 43   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g

Podobne przepisy