skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić taki dżem? Istnieje kilka przepisów na dżem agrestowy z pomarańczą. Możesz to zrobić w szybki sposób, bez gotowania, z gotowaniem, z zielonego agrestu lub czerwonego, z dodatkiem innych owoców. W każdym razie otrzymasz smaczny i zdrowy dżem. Przygotuj składniki na dżem.
Krok 2:
Agrest może być używany w dowolnej odmianie i kolorze, zgodnie z życzeniem i smakiem. Dobrze myjemy jagody pod bieżącą wodą, wrzucamy agrest do durszlaka, pozwalamy wodzie całkowicie spłynąć. Usuwamy uszkodzone i pokryte szarym nalotem jagody, ogony agrestu należy odciąć po obu stronach. Dżem można gotować z mrożonego agrestu, przygotowując go przed zamrożeniem. Wtedy pozostaje tylko go rozmrozić.
Krok 3:
Pomarańcze nie tylko nadają dżemowi bogaty smak, ale także sprawiają, że ten przysmak jest zdrowszy i bogatszy w witaminy. Aby smak cytrusów w dżemie był jaśniejszy, lepiej jest użyć ich do przygotowania tego przysmaku ze skórką. Jednak pomarańcze mają specyficzną gorycz, której łatwo się pozbyć. Wystarczy umyć je szczotką i mydłem pod bieżącą wodą, probanshite we wrzącej wodzie przez 15 minut lub zalać zimną wodą i pozostawić na 12 godzin.
Krok 4:
Następnie pokrój pomarańcze ze skórką na duże kawałki, usuń nasiona. Pomarańcze wraz z agrestem przechodzą przez maszynę do mięsa. Możesz użyć blendera. W zależności od preferencji smakowych składniki dżemu można przekształcić w puree o galaretowatej konsystencji lub zagęścić kawałkami jagód i owoców. Masę jagodowo-owocową przenosimy na patelnię lub głębokie emaliowane naczynia. Wlej odmierzoną ilość cukru. Mieszać.
Krok 5:
Włącz ogień, zagotuj na wolnym ogniu, ciągle mieszając i gotuj przez około 20 minut. Układamy dżem na wcześniej przygotowanych słoikach, umytych i wysterylizowanych, zwijamy sterylnymi pokrywkami. Owinąć słoiki ciepłym kocem i pozostawić do całkowitego ostygnięcia w temperaturze pokojowej.
Krok 6:
Usuń dżem do przechowywania w chłodnym miejscu lub podawaj. Dzięki cytrusom, które działają również jako dodatkowy środek konserwujący, dżem jest przechowywany przez długi czas. Smacznego!
agrest i pomarańcza świetnie się ze sobą łączą i harmonizują. Okazuje się pyszny przysmak z przyjemnymi nutami cytrusów i delikatną kwaskowatością na podniebieniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Agrest - 43 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g