nigiri sushi i bułki

pyszna przekąska na świąteczną ucztę! Pyszności i objadanie się
HankaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 11 g
tłuszcze 20 % 8 g
węglowodany 53 % 21 g
182 kcal
IG: 5 / 95 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić nigiri sushi i bułki? Nasze składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Gotuj ryż w powolnej kuchence (400gr na 600ml w trybie gryki). Gdy ryż się ugotuje, odstaw na 10 minut, aby w końcu wchłonął całą wilgoć. Następnie dodaj dressing (ocet ryżowy) i dobrze wymieszaj. Ważne jest, aby cały ryż był równomiernie zwilżony dressingiem. Po wymieszaniu pozostaw w spokoju na kolejne 15-20 minut-namocz i ostudź do komfortowej temperatury

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gdy ryż dotrze, przygotuj nadzienie. Pokrój ogórek i paprykę w paski. Nie używam słomek ogórkowych z dużą ilością nasion. Ogórek bez nasion jest znacznie bardziej chrupiący. Krewetki wymieszaj z odrobiną majonezu, imitacją mięsa kraba ( lub paluszki krabowe) - podobnie. Nawiasem mówiąc, z paluszkami krabowymi powstały bardzo delikatne i soczyste bułki

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zakręć rolkami. Wielu kręci matą, ale nie mam z nią związku, więc obracam się za pomocą maty sushi Magic. Najpierw umieść arkusz nori, a następnie rozłóż ryż na około połowie jego szerokości cienką warstwą, ułóż nadzienie

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    I po prostu skręć

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Robimy to samo dla nadzienia z mięsa kraba i krewetek

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Aby zwinąć rolkę Philadelphia, najpierw musisz zwinąć rolkę ryżem na zewnątrz (jeśli używasz maty, będziesz potrzebować folii spożywczej i kilku dodatkowych manipulacji na tym etapie). Jeśli masz matę taką jak moja, wszystko jest trochę prostsze - musisz wziąć połowę arkusza nori, położyć na nim ryż i po prostu obrócić go razem z ryżem

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj ser śmietankowy jako polewę

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    I przekręć rolkę ryżu na zewnątrz

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Teraz musimy po prostu zawinąć naszą bułkę w cienko pokrojonego łososia

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Filadelfia jest gotowa. Pozostaje tylko wyciąć go ostrym nożem

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Kto ma dość bułek, polecam spróbować zrobić nigiri sushi w domu-wtedy nadzienie znajduje się na kulce ryżowej. Kulki można rzeźbić rękami, ale trzeba je złapać, aby były takie same. Używam specjalnych foremek do nigiri z tego samego zestawu. Weź formę, połóż rybę pokrojoną w cienkie płytki o wymiarach około 5x2 cm, miłośnicy ostrego mogą dodać kroplę wasabi

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Przykryj drugą kokilką i ułóż ryż

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Usuń górną formę, Odwróć dolną

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    I zdobądź 8 doskonałych suszarek nigiri

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Dla urody można je zabandażować cienkimi paskami nori. Wtedy nie można ich w ogóle odróżnić od restauracji

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Przed pokrojeniem bułek na porcje należy je trochę położyć, aby wilgoć z ryżu wsiąkła w nori i nie pękła pod nożem

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Japońska kolacja jest gotowa. Podawać-z sosem sojowym, marynowanym imbirem i Wasabi. Smacznego.

ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .

jak zastąpić różne rodzaje serów w potrawach przeczytaj w tym artykule.

jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Krewetki w puszkach - 81   kcal/100g
  • Krewetki gotowane - 95   kcal/100g
  • Krewetki obrane mrożone - 60   kcal/100g
  • Krewetki świeże - 97   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Łosoś na parze - 197   kcal/100g
  • Łosoś gotowany - 189   kcal/100g
  • Łosoś świeży - 140   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Nori - 3   kcal/100g
  • Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349   kcal/100g
  • Kraby w puszkach - 85   kcal/100g
  • Ocet ryżowy - 20   kcal/100g

Podobne przepisy