skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić nigiri sushi i bułki? Nasze składniki
Krok 2:
Gotuj ryż w powolnej kuchence (400gr na 600ml w trybie gryki). Gdy ryż się ugotuje, odstaw na 10 minut, aby w końcu wchłonął całą wilgoć. Następnie dodaj dressing (ocet ryżowy) i dobrze wymieszaj. Ważne jest, aby cały ryż był równomiernie zwilżony dressingiem. Po wymieszaniu pozostaw w spokoju na kolejne 15-20 minut-namocz i ostudź do komfortowej temperatury
Krok 3:
Gdy ryż dotrze, przygotuj nadzienie. Pokrój ogórek i paprykę w paski. Nie używam słomek ogórkowych z dużą ilością nasion. Ogórek bez nasion jest znacznie bardziej chrupiący. Krewetki wymieszaj z odrobiną majonezu, imitacją mięsa kraba ( lub paluszki krabowe) - podobnie. Nawiasem mówiąc, z paluszkami krabowymi powstały bardzo delikatne i soczyste bułki
Krok 4:
Zakręć rolkami. Wielu kręci matą, ale nie mam z nią związku, więc obracam się za pomocą maty sushi Magic. Najpierw umieść arkusz nori, a następnie rozłóż ryż na około połowie jego szerokości cienką warstwą, ułóż nadzienie
Krok 5:
I po prostu skręć
Krok 6:
Robimy to samo dla nadzienia z mięsa kraba i krewetek
Krok 7:
Aby zwinąć rolkę Philadelphia, najpierw musisz zwinąć rolkę ryżem na zewnątrz (jeśli używasz maty, będziesz potrzebować folii spożywczej i kilku dodatkowych manipulacji na tym etapie). Jeśli masz matę taką jak moja, wszystko jest trochę prostsze - musisz wziąć połowę arkusza nori, położyć na nim ryż i po prostu obrócić go razem z ryżem
Krok 8:
Dodaj ser śmietankowy jako polewę
Krok 9:
I przekręć rolkę ryżu na zewnątrz
Krok 10:
Teraz musimy po prostu zawinąć naszą bułkę w cienko pokrojonego łososia
Krok 11:
Filadelfia jest gotowa. Pozostaje tylko wyciąć go ostrym nożem
Krok 12:
Kto ma dość bułek, polecam spróbować zrobić nigiri sushi w domu-wtedy nadzienie znajduje się na kulce ryżowej. Kulki można rzeźbić rękami, ale trzeba je złapać, aby były takie same. Używam specjalnych foremek do nigiri z tego samego zestawu. Weź formę, połóż rybę pokrojoną w cienkie płytki o wymiarach około 5x2 cm, miłośnicy ostrego mogą dodać kroplę wasabi
Krok 13:
Przykryj drugą kokilką i ułóż ryż
Krok 14:
Usuń górną formę, Odwróć dolną
Krok 15:
I zdobądź 8 doskonałych suszarek nigiri
Krok 16:
Dla urody można je zabandażować cienkimi paskami nori. Wtedy nie można ich w ogóle odróżnić od restauracji
Krok 17:
Przed pokrojeniem bułek na porcje należy je trochę położyć, aby wilgoć z ryżu wsiąkła w nori i nie pękła pod nożem
Krok 18:
Japońska kolacja jest gotowa. Podawać-z sosem sojowym, marynowanym imbirem i Wasabi. Smacznego.
ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .
jak zastąpić różne rodzaje serów w potrawach przeczytaj w tym artykule.
jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Krewetki w puszkach - 81 kcal/100g
- Krewetki gotowane - 95 kcal/100g
- Krewetki obrane mrożone - 60 kcal/100g
- Krewetki świeże - 97 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Łosoś na parze - 197 kcal/100g
- Łosoś gotowany - 189 kcal/100g
- Łosoś świeży - 140 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Nori - 3 kcal/100g
- Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349 kcal/100g
- Kraby w puszkach - 85 kcal/100g
- Ocet ryżowy - 20 kcal/100g