kurczak z brzoskwiniami w sosie słodko-kwaśnym

obfita kolacja w 30 minut w stylu orientalnym. Danie jest atrakcyjne z prostotą i szybkością przygotowania. Kto kiedykolwiek próbował chińskiego jedzenia, znajdzie wiele podobieństw, ale nadal jest to wersja słowiańska. Niemniej jednak korzenie kuchni chińskiej są oczywiste, połączenie słodkiego i kwaśnego, to ze wschodu.
niebieskookaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 10 g
tłuszcze 24 % 8 g
węglowodany 47 % 16 g
165 kcal
IG: 81 / 0 / 19

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty. Mięso powinno mieć temperaturę pokojową. Wziąłem brzoskwinię w puszkach, ale będzie dobrze z ananasem, gruszką, mandarynkami. Weź keczup pomidorowy, bez dodatkowych dodatków, zmienią smak, dobrze, jeśli na lepsze.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj warzywa i mięso, osusz i posiekaj. Ćwiartki cebuli, marchewki i papryki, niezbyt małe. Ale czosnek jest drobny i lepiej użyć noża. Brzoskwinie w średniej kostce. Pokrój mięso w poprzek włókien, niezbyt drobno - na jeden kęs, aby szybko się ugotowało i zachowało soczystość.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przygotuj sos słodko - kwaśny. W naczyniu z grubym dnem wymieszaj syrop, cukier, sos sojowy, keczup i ocet 9%. Mieszając, zagotuj na małym ogniu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj 3 łyżki do skrobi. l schłodzona przegotowana woda z całkowitej objętości, dobrze wymieszaj. Wlać powstały roztwór do gotowanej mieszaniny, intensywnie mieszając. Dodaj około 150 - 170 ml wody, wymieszaj i zagotuj, natychmiast wyjmij z pieca, mieszając jeszcze przez chwilę. Woda może wymagać nieco mniej lub więcej, sos powinien mieć konsystencję galaretki. Niech na razie nalega.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podsmaż warzywa. Wlej 3 łyżki do rozgrzanej patelni. l olej roślinny, podgrzej i smaż cebulę, aż będzie przezroczysta. Dodaj marchewki, smaż trochę. Ostatni dodaj paprykę, gdy trochę ją złapie, usuń patelnię z pieca. Warzywa powinny pozostać surowe, smażyć je tylko trochę na średnim ogniu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Smaż mięso prawie do miękkości. Wlej 4 łyżki do innej, głębszej patelni. l olej, podgrzej. Na dużym ogniu usmaż mięso, aby pojawiła się lekka skorupa, a mięso "zapieczętowane". Wstępnie wymieszaj mięso w misce z 2 łyżkami oleju roślinnego, aby nie strzelać. Jeśli mięso wypuści sok, należy go natychmiast zebrać łyżką, aby mięso było smażone, a nie gotowane.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj czosnek, sól i pieprz do prawie gotowego mięsa. Zmniejsz ciepło do małego. Następnie dodaj brzoskwinie i warzywa, wymieszaj i dobrze się rozgrzej. Smażyć razem dosłownie 2-3 minuty.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej sos, wymieszaj i tutaj, jeśli to konieczne, dostosuj ilość płynu, mięso powinno być prawie ukryte. Wyłącz piec, przykryj luźno pokrywką i pozostaw na 5 minut, aby namoczyć i połączyć wszystkie smaki, od czasu do czasu wymieszać. Warzywa i brzoskwinia będą jeszcze bardziej miękkie, ale mają stan AL DENTE. Podawaj na gorąco z ryżem / będzie miał czas na gotowanie podczas gotowania kurczaka/. Smak jest niesamowity !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Brzoskwinie - 46   kcal/100g
  • Brzoskwinie w puszkach - 68   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ketchup - 93   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g
  • Syrop - 300   kcal/100g

Podobne przepisy