skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj produkty. Mięso powinno mieć temperaturę pokojową. Wziąłem brzoskwinię w puszkach, ale będzie dobrze z ananasem, gruszką, mandarynkami. Weź keczup pomidorowy, bez dodatkowych dodatków, zmienią smak, dobrze, jeśli na lepsze.
Krok 2:
Umyj warzywa i mięso, osusz i posiekaj. Ćwiartki cebuli, marchewki i papryki, niezbyt małe. Ale czosnek jest drobny i lepiej użyć noża. Brzoskwinie w średniej kostce. Pokrój mięso w poprzek włókien, niezbyt drobno - na jeden kęs, aby szybko się ugotowało i zachowało soczystość.
Krok 3:
Przygotuj sos słodko - kwaśny. W naczyniu z grubym dnem wymieszaj syrop, cukier, sos sojowy, keczup i ocet 9%. Mieszając, zagotuj na małym ogniu.
Krok 4:
Dodaj 3 łyżki do skrobi. l schłodzona przegotowana woda z całkowitej objętości, dobrze wymieszaj. Wlać powstały roztwór do gotowanej mieszaniny, intensywnie mieszając. Dodaj około 150 - 170 ml wody, wymieszaj i zagotuj, natychmiast wyjmij z pieca, mieszając jeszcze przez chwilę. Woda może wymagać nieco mniej lub więcej, sos powinien mieć konsystencję galaretki. Niech na razie nalega.
Krok 5:
Podsmaż warzywa. Wlej 3 łyżki do rozgrzanej patelni. l olej roślinny, podgrzej i smaż cebulę, aż będzie przezroczysta. Dodaj marchewki, smaż trochę. Ostatni dodaj paprykę, gdy trochę ją złapie, usuń patelnię z pieca. Warzywa powinny pozostać surowe, smażyć je tylko trochę na średnim ogniu.
Krok 6:
Smaż mięso prawie do miękkości. Wlej 4 łyżki do innej, głębszej patelni. l olej, podgrzej. Na dużym ogniu usmaż mięso, aby pojawiła się lekka skorupa, a mięso "zapieczętowane". Wstępnie wymieszaj mięso w misce z 2 łyżkami oleju roślinnego, aby nie strzelać. Jeśli mięso wypuści sok, należy go natychmiast zebrać łyżką, aby mięso było smażone, a nie gotowane.
Krok 7:
Dodaj czosnek, sól i pieprz do prawie gotowego mięsa. Zmniejsz ciepło do małego. Następnie dodaj brzoskwinie i warzywa, wymieszaj i dobrze się rozgrzej. Smażyć razem dosłownie 2-3 minuty.
Krok 8:
Wlej sos, wymieszaj i tutaj, jeśli to konieczne, dostosuj ilość płynu, mięso powinno być prawie ukryte. Wyłącz piec, przykryj luźno pokrywką i pozostaw na 5 minut, aby namoczyć i połączyć wszystkie smaki, od czasu do czasu wymieszać. Warzywa i brzoskwinia będą jeszcze bardziej miękkie, ale mają stan AL DENTE. Podawaj na gorąco z ryżem / będzie miał czas na gotowanie podczas gotowania kurczaka/. Smak jest niesamowity !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Brzoskwinie - 46 kcal/100g
- Brzoskwinie w puszkach - 68 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ketchup - 93 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal/100g
- Syrop - 300 kcal/100g