skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę jajka kurczak kukurydza marchewka ser warstwami? Weź odpowiednie składniki.
Krok 2:
Jajka na twardo zetrzyj na grubej tarce.
Krok 3:
Filet z kurczaka gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, schładzamy. Pokroić w drobną kostkę.
Krok 4:
Obierz gotowane marchewki, posiekaj na grubej tarce.
Krok 5:
Na okrągłym talerzu umieść szklankę odwróconą do góry nogami na środku. Układamy warstwy sałaty wokół szklanki. Pierwsza warstwa to jajka na twardo, trochę soli.
Krok 6:
Posmaruj warstwę jajka majonezem.
Krok 7:
Następnie ułóż filet z kurczaka.
Krok 8:
Smarujemy również majonezem.
Krok 9:
Następna warstwa to starta marchewka. Trochę soli.
Krok 10:
Majonez.
Krok 11:
Warstwa startego sera na grubej tarce.
Krok 12:
Na ser nakładamy siatkę majonezu.
Krok 13:
Posyp kukurydzą środek obwodu pierścienia.
Krok 14:
Obierz Kiwi, pokrój w cienkie półkola.
Krok 15:
Wyjmujemy szklankę. Udekoruj pierścień sałatkowy plasterkami kiwi na dole i wokół środka. Gotową sałatkę lekko schłodzić, namoczyć i podać. Smacznego!
kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Kiwi - 48 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kukurydza cukrowa w puszkach - 79 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g