zupa z łosia

aromat i smak są po prostu wspaniałe-zwłaszcza jeśli gotujesz z dziczyzny! Mąż wraca z polowania pijany do śmieci i od progu: - żono, teraz nie kupimy mięsa przez sześć miesięcy! - Kochanie, zabiłeś łosia? - Nie, przepiłem pensję za pół roku. Jeśli twój ukochany zachwycił Cię łosiem na obiad, na pewno przyda Ci się mój przepis. Jest to myśliwska wersja kulinarnego przepisu na gotowanie na ognisku i podaję go bez zmian, ale można go dostosować do gotowania w mieszkaniu w mieście, zastępując niektóre składniki bardziej znanymi. Łosoś w zupie będzie prezentowany w postaci klopsików.
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 4 g
tłuszcze 25 % 2 g
węglowodany 25 % 2 g
38 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h
posiekaj lub przepuść łosię przez maszynkę do mięsa (możesz dwa razy, drugi raz - z cebulą i czosnkiem). Dopraw mięso mielone solą, pieprzem i wymieszaj, dodaj jajko, wymieszaj.
uformuj małe klopsiki z łosia i usmaż je na patelni w oleju roślinnym. Możesz piec w piekarniku na wysmarowanym olejem pergaminie w 220C przez 20 minut.
ugotuj grzyby z dodatkiem ulubionych przypraw, dodaj sól. Następnie zmniejsz ogień, dodaj posiekany szpinak i klopsiki (ostrożnie opuść). Gotuj na małym ogniu przez 20 minut.
podawaj zupę z łosia na gorąco. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Shiitake - 34   kcal/100g
  • Szpinak - 22   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Łosiatyna - 100   kcal/100g

Podobne przepisy