to dotyczy dzikiej przyrody. Jednak
shiitake
od dawna nauczyli się uprawiać w domu i w różnych krajach świata. W Rosji robi się to dość często & ndash; shitake są popularne wśród kucharzy ze względu na doskonały smak oraz wysoką zawartość witamin i przydatnych pierwiastków śladowych.
W Chinach, które są ojczyzną shiitake, grzyby te są spożywane od ponad tysiąca lat. Chińczycy nie tylko jedzą shiitake, ale także wytwarzają z nich różne leki: nalewki, proszki, maści i tak dalej. Od czasów starożytnych w Chinach uważano, że shiitake jest w stanie zapobiec starzeniu się i przedłużyć młodość człowieka. Japończycy przypisują shiitace wiele niesamowitych właściwości, w tym: zwalczanie różnych rodzajów nowotworów i wirusów, w tym nowotworów nowotworowych i wirusa AIDS. Nawiasem mówiąc, te właściwości shiitake zostały już potwierdzone w badaniach klinicznych.
Dobre dla shiitake i diabetyków – obniża poziom cukru we krwi. Ale w czasie ciąży i podczas karmienia piersią lepiej odmówić shiitake. Jednak nie tyle z potraw wykorzystujących shiitake, ile z leczniczych nalewek z nim.
najbardziej aktywnie grzyby shiitake są używane w przepisie kuchni koreańskiej, chińskiej i japońskiej. Na rynkach i w sklepach shiitake jest zwykle oferowany w postaci suszonej. Suszone shiitake są moczone w wodzie przed gotowaniem i używane praktycznie jako świeże. Smak shiitake, wstępnie wysuszony, poprawia się. Z reguły do jedzenia używa się głównie czapek shiitake, ponieważ nogi tych grzybów są nieco sztywne.
236 kcal
1 hour
Ciekawe w smaku, obfite, z dużą ilością dodatków! Po upieczeniu te bułki z
217 kcal
1 hour50 minutes
Przygotuj japońskie danie w swojej kuchni i ciesz się pyszną kolacją! Prosty
156 kcal
2 hours
Oryginalny, niezwykły, pikantny, jasny i pyszny! Koreański Bibimbab to
100 kcal
45 minutes
Przygotuj jasne Koreańskie danie! To niezwykłe i pyszne!
Powiązane i dodatkowe kategorie:
- Kuchnia narodowa
- Przekąski
- Mięso i produkty mięsne
- Owoce morza
- Ser
- Grzyb
- Warzywa
- Słodkie
- Kasze i produkty zbożowe
- Przyprawy przyprawy przyprawy
- Tłuszcze i oleje
- Inne
- Sól
- Ocet
- Majonez
- Dania z olejem roślinnym
- Woda
- Kuchnia azjatycka
- Sushi
- Przekąski mięsne
- Gotowanie
- Smażenie
- W piekarniku
- Mięso w piekarniku
- Mięso drobiowe
- Wodorosty
- Ser miękki
- Z twardego sera
- Pieczarki w piekarniku
- Kurczak z grzybami
- Pieczarki z serem
- Z shiitake
- Warzywa w piekarniku
- Kurczak z warzywami
- Ze szpinaku
- Bez jajek
- Cukier
- Z ryżu