skład / składniki
metoda gotowania
masło rozprowadzamy na patelni, dodajemy do niego szczyptę soli, całą porcję miodu, koniak i sodę, którą wcześniej gasimy octem. Stawiamy na średnim ogniu i czekamy, aż masło się rozpuści. Gdy masło i miód się stopią, masa zacznie się pienić, tak powinno być. Ciągle mieszaj widelcem, aby uniknąć przypalenia.
stopniowo mieszanka nabiera karmelowego odcienia, dzięki czemu same ciasta stają się ciemne. Idealnie osiągamy delikatny złoty kolor. Ciągle mieszaj, w przeciwnym razie miód może zacząć się palić. Po osiągnięciu pożądanego koloru zdejmij z ognia i pozostaw do ostygnięcia.
gdy mieszanina ostygnie, rozbij jajka do miski miksera, dodaj cukier i ubij, aż uzyskasz stabilną pianę. Wlej mieszaninę miodu do jajka, wymieszaj szpatułką lub trzepaczką, aż będzie równomiernie połączona.
zaczynamy dodawać mąkę (wcześniej przesianą), robimy to stopniowo w małych porcjach. Wlej 400 g, wymieszaj wszystko, wlej pozostałe 100 g na powierzchnię stołu, połóż na nim ciasto i zacznij ugniatać rękami. Gdy cała mąka zostanie wchłonięta, powstanie miękkie ciasto, które nie przylgnie do rąk. Zawiń go w folię i wyślij do lodówki na 2 godziny.
dopóki jest czas, możesz zrobić krem. Do miski miksera przenosimy gęstą, tłustą śmietanę, dodajemy cukier waniliowy i cukier puder (lepiej wlać części, aby nie było zbyt słodko). Ubijamy do uzyskania kremowej konsystencji i wysyłamy do lodówki.
schłodzone ciasto dzielimy na równe części, optymalną ilość 8-10 szt. posypujemy stół mąką, cienko toczymy, wycinamy okrąg w kształcie ciasta, usuwamy przycinanie na bok. Blachę do pieczenia posypujemy również mąką lub wykładamy silikonową matą. Przenosimy na niego ciasto, lekko nakłuwamy widelcem na całej powierzchni. Rozłóż kawałki ciasta wokół, przydadzą się do dekoracji ciasta.
ciasta miodowe piecze się bardzo szybko, można je zdobyć po 5 minutach. Przenieś gotowe ciasto na jeden talerz, skrawki na drugi i upiecz następny. Kontynuujemy, aż upieczemy wszystkie ciasta.
uzupełnij smak ciasta orzechami i suszonymi śliwkami. Orzechy włoskie są lekko kruszone i kalcynowane na suchej patelni, suszone śliwki bez pestek kroimy w paski.
ciasta ostygły, krem też, możesz zacząć składać ciasto. Rozłóż dolne ciasto, posmaruj je kremem, posyp suszonymi śliwkami i orzechami na wierzchu, przykryj następnym ciastem. Kontynuujemy to, dopóki wszystkie ciasta nie zostaną użyte.
pieczone kawałki ciasta są przenoszone do torby i zgniatane wałkiem do ciasta. Górne ciasto i boki smarujemy tylko kremem, bez suszonych śliwek i orzechów. Posyp górę i boki okruchami, udekoruj wierzch różnymi jagodami, najlepiej wyglądają tutaj truskawki, jagody i jeżyny. Oczywiście możesz ozdobić inaczej - wszystko według własnego gustu.
wkładamy ciasto do lodówki na całą noc, aby było dobrze namoczone. Możesz podawać do stołu rano.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal / 100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal / 100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal / 100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Śliwka - 227 kcal / 100g
- Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239 kcal/100g
- Koniak - 239 kcal / 100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g