miód ze śliwkami i orzechami włoskimi z kwaśną śmietaną

idealny miód! Najlepsze połączenie śmietany, ciast i nadzienia! Miód jest dość wymagającym ciastem do przygotowania, ale wynik jest wart wysiłku. Delikatne ciasta miodowe nasączone kwaśną śmietaną tworzą delikatny i umiarkowanie słodki smak. Warstwy orzechów i suszonych śliwek podkreślają i uzupełniają deser.
katesAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 6 g
tłuszcze 25 % 15 g
węglowodany 64 % 38 g
316 kcal
IG: 18 / 0 / 82

metoda gotowania

czas gotowania: 4 h

masło rozprowadzamy na patelni, dodajemy do niego szczyptę soli, całą porcję miodu, koniak i sodę, którą wcześniej gasimy octem. Stawiamy na średnim ogniu i czekamy, aż masło się rozpuści. Gdy masło i miód się stopią, masa zacznie się pienić, tak powinno być. Ciągle mieszaj widelcem, aby uniknąć przypalenia.

stopniowo mieszanka nabiera karmelowego odcienia, dzięki czemu same ciasta stają się ciemne. Idealnie osiągamy delikatny złoty kolor. Ciągle mieszaj, w przeciwnym razie miód może zacząć się palić. Po osiągnięciu pożądanego koloru zdejmij z ognia i pozostaw do ostygnięcia.

gdy mieszanina ostygnie, rozbij jajka do miski miksera, dodaj cukier i ubij, aż uzyskasz stabilną pianę. Wlej mieszaninę miodu do jajka, wymieszaj szpatułką lub trzepaczką, aż będzie równomiernie połączona.

zaczynamy dodawać mąkę (wcześniej przesianą), robimy to stopniowo w małych porcjach. Wlej 400 g, wymieszaj wszystko, wlej pozostałe 100 g na powierzchnię stołu, połóż na nim ciasto i zacznij ugniatać rękami. Gdy cała mąka zostanie wchłonięta, powstanie miękkie ciasto, które nie przylgnie do rąk. Zawiń go w folię i wyślij do lodówki na 2 godziny.

dopóki jest czas, możesz zrobić krem. Do miski miksera przenosimy gęstą, tłustą śmietanę, dodajemy cukier waniliowy i cukier puder (lepiej wlać części, aby nie było zbyt słodko). Ubijamy do uzyskania kremowej konsystencji i wysyłamy do lodówki.

schłodzone ciasto dzielimy na równe części, optymalną ilość 8-10 szt. posypujemy stół mąką, cienko toczymy, wycinamy okrąg w kształcie ciasta, usuwamy przycinanie na bok. Blachę do pieczenia posypujemy również mąką lub wykładamy silikonową matą. Przenosimy na niego ciasto, lekko nakłuwamy widelcem na całej powierzchni. Rozłóż kawałki ciasta wokół, przydadzą się do dekoracji ciasta.

ciasta miodowe piecze się bardzo szybko, można je zdobyć po 5 minutach. Przenieś gotowe ciasto na jeden talerz, skrawki na drugi i upiecz następny. Kontynuujemy, aż upieczemy wszystkie ciasta.

uzupełnij smak ciasta orzechami i suszonymi śliwkami. Orzechy włoskie są lekko kruszone i kalcynowane na suchej patelni, suszone śliwki bez pestek kroimy w paski.

ciasta ostygły, krem też, możesz zacząć składać ciasto. Rozłóż dolne ciasto, posmaruj je kremem, posyp suszonymi śliwkami i orzechami na wierzchu, przykryj następnym ciastem. Kontynuujemy to, dopóki wszystkie ciasta nie zostaną użyte.

pieczone kawałki ciasta są przenoszone do torby i zgniatane wałkiem do ciasta. Górne ciasto i boki smarujemy tylko kremem, bez suszonych śliwek i orzechów. Posyp górę i boki okruchami, udekoruj wierzch różnymi jagodami, najlepiej wyglądają tutaj truskawki, jagody i jeżyny. Oczywiście możesz ozdobić inaczej - wszystko według własnego gustu.

wkładamy ciasto do lodówki na całą noc, aby było dobrze namoczone. Możesz podawać do stołu rano.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal / 100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal / 100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal / 100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Śliwka - 227   kcal / 100g
  • Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239   kcal/100g
  • Koniak - 239   kcal / 100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g

Podobne przepisy