skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić dżem jagodowy? Sterylizuj słoiki w dowolny sposób. Możesz nad parą lub w kuchence mikrofalowej, wygodniej jest mi w piekarniku. Opłucz słoiki sodą oczyszczoną i dokładnie spłucz. Na mokro włóż do zimnego piekarnika szyjką do dołu, a także rozłóż pokrywki. Włącz 150 stopni, po osiągnięciu ustawionej temperatury sterylizuj słoiki 0,200 - 0,720 10 minut, 1L-15 minut, 2L - 20, 3L - 25 minut.
Krok 2:
Przygotuj jagodę i cukier. Podaję przepis na małą objętość jagód, kupiłem 1 litrowy słoik. Podczas sortowania trochę podjechali i zostało 500 gr. Jeśli masz więcej jagód, użyj kalkulatora.
Krok 3:
Jagody należy posortować, usunąć wszystkie śmieci, liście, gałązki, a zwłaszcza pomarszczone jagody. Pozbawieni skrupułów sprzedawcy często mieszają resztki jagód, które nie zostały sprzedane na czas, z nową partią świeżych. Nawet niewielka ilość starych jagód może zepsuć cały dżem i fermentuje. Jeśli kupujesz, wybierz ostrożnie.
Krok 4:
Umyj czystą jagodę pod chłodną, bieżącą wodą. Pozwól wodzie spłynąć, a dopiero potem zważ jagodę, od tego będzie zależeć zużycie cukru. I oczywiście spróbuj jagód w smaku, miałem dość słodki.
Krok 5:
Wlej jagodę do szerokiej miski lub miski do gotowania. Weź naczynia emaliowane lub ze stali nierdzewnej z grubym dnem, aby jagoda się nie utleniała. Wlać cukier i delikatnie wymieszać. Na tym etapie jest kilka opcji. Możesz pakować w torebki i zamrażać. Pozostaw na kilka godzin, aby jagoda wypuściła sok i ugotowała z całą jagodą. Podoba mi się inna opcja.
Krok 6:
Chociaż jagody i delikatne jagody, wolę je trochę przebić blenderem zanurzeniowym. Nie siekam zbyt wiele, aby pozostały duże fragmenty jagód. W tej formie można go podawać do herbaty i używać jako polewy lub jako wypełniacz do wypieków i wielu innych opcji. Pozostaw miskę na godzinę na stole, wymieszaj kilka razy, aby rozpuścić cukier.
Krok 7:
Następnie zagotuj na małym ogniu. Ciągle mieszaj szpatułką, dotykając dna, aby cukier nie przylgnął, ale całkowicie się rozproszył. Od momentu zagotowania Sprawdź czas i gotuj dokładnie 5 minut na małym ogniu. Nie gotuj gwałtownie, gotowanie powinno być ciche.
Krok 8:
Na koniec dodaj trochę kwasu cytrynowego, wymieszaj. Równoważy smak, jeśli dodasz więcej cukru, zapobiegnie kandyzowaniu. Możesz dodać świeży sok z cytryny lub nic nie dodać, to kwestia gustu.
Krok 9:
Usuń piankę z gotowego dżemu, to niewiele, ale musisz ją usunąć. Gorący dżem będzie płynny z fragmentami jagód. Jagoda jest już miękka i gotowa.
Krok 10:
Natychmiast wlej gorący dżem do ciepłych, suchych, sterylizowanych słoików. Zakręć sterylnymi pokrywkami, Odwróć. Przykryj ciepłym i pozostaw do całkowitego ostygnięcia, a następnie przenieś w ciemne, chłodne miejsce. Okazało się, że słoik 0,5 l.
pomimo krótkiego gotowania taki dżem jest dobrze przechowywany. Po prostu nie zaniedbuj sterylizacji słoików i warunków przechowywania.
w mieszkaniu lepiej przechowywać w lodówce.
standardowa proporcja jagód i cukru wynosi 1: 1. Ale jagody są dość słodką jagodą, cukier można wziąć o połowę mniej.
jeśli chcesz, aby dżem był grubszy, gotuj dżem jeszcze 2 razy przez 5 minut, za każdym razem pozwalając mu całkowicie ostygnąć. Jagodę można zarówno posiekać, jak i pozostawić w całości.
dżem jest przygotowywany nie dłużej niż 2 godziny, Czas jest wskazany z uwzględnieniem chłodzenia.
zaleca się przechowywanie takiego dżemu nie dłużej niż rok.
zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.
kompoty, pastylki do ssania i tłuczone ziemniaki są przygotowywane z jagód. A ile rodzajów dżemu! W połączeniu z malinami, jagodami, truskawkami.. I to jest prosty, szybki dżem tylko z jagód.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Borówka - 36 kcal/100g