skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z serem feta i pomidorami? Przygotuj jedzenie. Najsmaczniejsza sałatka pochodzi z warzyw sezonowych, zimą lepiej jest wziąć pomidory koktajlowe, są smaczniejsze. Możesz wziąć dowolny olej roślinny, najważniejsze jest to, że jest smaczny. Będziesz potrzebował soku z połowy cytryny, więc umyj go wcześniej gorącą wodą. Lub weź gotowy sok z cytryny.
Krok 2:
Przygotuj sos sałatkowy. Jak zrobić tankowanie? Wymieszaj oliwę z sokiem z cytryny, dodaj trochę soli.
Krok 3:
Dodaj posiekany czosnek. Pocieram go na najmniejszej tarce. Możesz po prostu posiekać czosnek nożem lub przepuścić przez prasę. Możesz również użyć czosnku w proszku zamiast świeżego czosnku. Wymieszaj wszystkie składniki. Tankowanie jest gotowe.
Krok 4:
Umyj pomidory, osusz i pokrój w plasterki. Możesz użyć dowolnego rodzaju krojenia, klinów lub kostek.
Krok 5:
Umyj, osusz i pokrój ogórki w wygodny dla Ciebie sposób. Koniecznie wypróbuj je — gorzki ogórek zepsuje smak całego dania.
Krok 6:
Pokrój fetę w kostkę. Kupując fetę, zwróć uwagę na skład — powinien to być naturalny ser z mleka, a nie Produkt solankowy z substytutem tłuszczu mlecznego.
Krok 7:
Wymieszaj pokrojone warzywa z fetą.
Krok 8:
Sól sałatkę do smaku. Nie przesadzaj, ponieważ feta jest już wystarczająco słona.
Krok 9:
Polej sałatkę aromatycznym dressingiem, wymieszaj i podawaj natychmiast. Sałatka ze świeżych warzyw nie jest przechowywana przez długi czas, wypuszczą sok i stracą wygląd i smak.
Krok 10:
Smacznego!
sałatka jest lekka i aromatyczna, może być podawana jako niezależne danie, jako przystawka i jako dodatek, na przykład do apetycznego steku mięsnego lub delikatnej pieczonej ryby. Doskonale uzupełni ich smak!
aby uzyskać więcej świeżości, uzupełnij danie posiekanymi świeżymi ziołami: bazylia jest idealna, ale kolendra, koperek będą również bardzo odpowiednie. A może zdecydujesz się dodać miętę lub tymianek, otrzymasz również bardzo ciekawy i oryginalny smak!
pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.
sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (na przykład w kostkę).
Skóra, jeśli nie jest szorstka, uszkodzona i gorzka, nie trzeba jej ciąć.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Ser"feta" - 290 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g