Jak zamrozić świeże pieczarki

mrożone grzyby będą w stanie pomóc w każdej sytuacji! Wykonanie takiego przedmiotu jest łatwiejsze niż proste. Dużo czasu i wysiłku nie jest wymagane, ale cieszy przez długi czas. Mrożone pieczarki zachowują swój kształt, smak i aromat. Używane do różnych potraw zup, pieczeni, zapiekanek, pizzy, sałatek. Z nimi smakuje lepiej!
OlgaHiiriAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 80 % 4 g
tłuszcze 20 % 1 g
węglowodany 0 % 0 g
24 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak wybrać grzyby? Kup świeże pieczarki średniej wielkości, śnieżnobiałe bez plam, uszkodzeń, zapachu zgnilizny, nie powinny być śliskie w dotyku. Dokładnie opłucz grzyby z ziemi i piasku pod bieżącą ciepłą lub zimną wodą. Wytnij zepsute miejsca, jeśli takie istnieją. Nie jest konieczne czyszczenie miniaturowych grzybów o wielkości do 2 cm, wystarczy je dobrze umyć. Większe pieczarki zaleca się czyścić z folii.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Połóż grzyby na ręczniku kuchennym. Pozostaw na 20-30 minut, aby cała wilgoć została wchłonięta przez tkaninę. Ważne jest, aby dobrze wysuszyć grzyby, w przeciwnym razie woda rozszerzy się po zamrożeniu i uszkodzi kształt grzybów, a także będą wodniste w smaku.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie pokrój grzyby, w zależności od tego, jakie potrawy planujesz i lubisz gotować. Zwykle kroję grzyby na ćwiartki i dodaję do makaronów lub dań mięsnych.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Można również pokroić grzyby w plastry. Dobrze jest dodać je do zup. W tym przypadku nie jest wymagane wstępne rozmrażanie. Jeśli lubisz robić placki z grzybami, pieczarki można drobno posiekać. Małe pieczarki można zamrozić w całości. Będą wyglądać pięknie w zapiekankach, pizzach i świątecznych potrawach.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ułóż pokrojone grzyby w plastikowych torebkach. Pamiętaj, aby wypuścić nadmiar powietrza i szczelnie zamknąć. Jeśli torby nie są zapinane na zamek, po prostu mocno je zawiąż. Umieść w zamrażarce. Włącz funkcję szybkiego zamrażania na 1-2 godziny. Jeśli nie ma takiego trybu, będziesz musiał zamrażać dłużej (około 3 godzin). Możesz wstępnie zamrozić grzyby na tacy (układając je w jednej warstwie), a następnie przenieść do torby i włożyć do zamrażarki.

możesz przenieść wszystkie grzyby do torby lub szczelnie zamykanego plastikowego pojemnika i zamrozić. W razie potrzeby wyjmij i wlej niezbędną ilość do przygotowania konkretnego dania. Należy jednak pamiętać, że nie można ponownie zamrażać grzybów, dlatego lepiej jest wyjąć z zamrażarki dokładnie taką ilość grzybów, która zostanie natychmiast ugotowana. Wygodniej będzie układać pieczarki w różnych opakowaniach w małych porcjach, aby wystarczyło na jedno danie i zamrozić. Polecam koniecznie podpisać etykiety, gdzie wskazać, co jest zamrożone i kiedy (pisz ołówkiem, ponieważ atrament z pióra może wyciekać). Możesz więc łatwo znaleźć to, czego potrzebujesz w pełnej zamrażarce.

mrożone grzyby można przechowywać nie dłużej niż 12 miesięcy w temperaturze minus 18 stopni.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieczarki - 24   kcal/100g

Podobne przepisy